≫ 

Situacija u Belorusiji slična "Avgustovskom puču": Ruski bezbednjaci imaju svoju teoriju

Ravkov tvrdi da je situacija u Belorusiji slična "Avgustovskom puču"

  • 5
Lukasenko, Belorusija Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP

Belorusija trenutno prolazi kroz proces sličan onome koji se dogodio u bivšem Sovjetskom Savezu avgusta 1991. godine, kada se ova zemlja suočila se pokušajem državnog udara, napisao je na tviteru državni sekretar Saveta bezbednosti Rusije Andrej Ravkov.

Ravkov je napravio paralelu između trenutne situacije u Belorusiji i pokušaja državnog udara u bivšem Sovjetskom Savezu od pre 29 godina, poznatog kao Avgustovski puč, kada je samoproklamovani državni komitet produbio krizu u društvu i bivšu veliku silu približio kolapsu.

Državni sekretar Saveta bezbednosti Rusije je istakao da oni koji pokušavaju da naruše mir u Belorusiji pozivaju građane na proteste i štrajkove, koji samo slabe ekonomiju zemlje. Nastojanjem da promene tok istorije, oni samo mogu da unište sve ono što je do sada postignuto teškim radom, rekao je Ravkov.

On je pozvao građane Belorusije da međusobno poštuju ustav i da ne krše zakon, piše agencija TAS.

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori na kojima je, prema zvaničnim podacima, pobedu odneo dosadašnji lider Aleksandar Lukašenko. Opozicija nije priznala rezultate izbora, po čijem su objavljivanju izbili masovni protesti u Minsku i drugim gradovima širom zemlje. Na protestima je došlo do sukoba policije i demonstranata, kada je povređeno na desetine ljudi sa obe strane, dok je preko 6.000 učesnika protesta uhapšeno.

Opozicija traži ponavljanje izbora i istragu povodom postupaka policije, a osnovala je i Koordinaciono telo za mirnu predaju vlasti.

Video: Situacija u Minsku se ne smiruje: Građani i dalje na ulicama

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    20. avgust 2020 | 19:55

    JA VERUJEM DA NECE ZAVRSITI KAO MILOSEVIC I SRBIJA KOJA JE SADA POD NATO OKUPACIJOM I ROPSTVOM !!! ZAPAD NAM JE DAO DEMOKRATIJU I GLAD!!!

  • Imenjak

    20. avgust 2020 | 17:23

    Pa jel vidi sam da ne zna dokle bi vladao malo mu 26 god terora oce svoj narod da satre zarad njihova dobra hahaha crni humor

  • Mapko

    21. avgust 2020 | 06:44

    Izmedju 2018 i 2019 u Francuskoj imali smo sledecu represiju nad francuskim demonstrantima "zuti prsluci", preko 4 mrtvih, 5 osobe osakaceno telo, 26 osobe omamljene oci, 320 povredjene osobe po glavi, 11 povredjene osobe po genitalnim organima, 1900 povredjene osobe i preko 10 000 osobe uhapsene. A naravno i tada smo imali "antifa" placenici, neki od njih su direktno primali pare od drzave da ocrne demonstracije zutih prsluka. Toliko o represiji u Belorusiju. Kada zapad preuzima nacisticku-ustasku-fasisticku retoriku a to je "nemati stida" ni u cemu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA