Rumunija zaplenila preko 8.000 tona amonijum nitrata, hemikalije koja je raznela Bejrut

Policija je obavila 51 proveru u prethidna tri dana, a otvoreno je i nekoliko istraga protiv kompanija osumnjičenih za zapostavljanje i nebezbedno skladištenje opasnog materijala

  • 0
Rhosus brod Foto: Profimedia/Sirotencu Liviu/East2West News

Rumunska policija otkrila je na hiljade tona amonijum nitrata, opasne hemikalije, u skladištima širom zemlje. Kako piše Euronews, zaplenjeno je 8.500 tona ove hemikalije, što je tri puna više od 2.750 tona koji su prouzorkovali katastrofalnu eksploziju u Bejrutu 4. avgusta. U toj eksploziji poginulo je najmanje 170 osoba.

Policija je obavila 51 proveru u prethidna tri dana, a otvoreno je i nekoliko istraga protiv kompanija osumnjičenih za zapostavljanje i nebezbedno skladištenje opasnog materijala.

U luci Ađiđa na Crnom moru, policija je pronašla skladište u kom se nalazilo 5.000 tona amonijum nitrata. Na jednom drugom mestu nađeno je 365 tona na farmi direktno izloženo sunčevim zracima.

Lučki zvaničnici objavili su da se u luci Konstanca nalazi 26.000 tona amonijum nitrata. Zvaničnivi navode da se ova supstanca u toj luci nalazi u skladištima specijalno dizajniranim za ovo.

Rumunija je jedan od najvećih uvoznika amonijum nitrata, supstance koja kada se pomeša sa drugim hemikalijama, služi kao đubrivo u poljoprivredi. Hemikalija mora da bude uskladištena po strogim pravilima, uz određenu temperaturu, bez izlaganja sunčevoj svetlosti.

U nesreći koja se dogodila 2004. godine u Rumuniji izbio je požar u kamionu natovarenom ovom hemikalijom, a tom prilikom je poginulo 18 ljudi i povređeno 13.

Video: Sav užas eksplozije u Bejrutu: Luka je razorena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA