Rusi ne žele rusku vakcinu: Manje od 50 odsto građana bi primilo "Sputnjik V"

Proces razvoja vakcine kritikovale su zapadne zemlje, koje tvrde da brzina kojom je rađeno na njoj pokazuje da nije dokazano bezbedna

  • 36
Ruska vakcina za kovid 19, korona virus, Rusija Foto: Shutterstock

Većina Rusa ne želi da bude vakcinisana protiv korona virusa, pokazalo je novo istraživanje koje je utvrdilo i da bi svega 42 odsto ispitanika pristalo da primi rusku vakcinu "Sputnjik V".

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 11. avgusta saopštio da je Rusija registrovala prvu vakcinu protiv korona virusa u svetu. Razvio ju je Istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" i biće dostupna u januaru 2021. godine, ali će se prvo upotrebiti na nastavnicima i medicinskim radnicima.

Proces razvoja vakcine kritikovale su zapadne zemlje, koje tvrde da brzina kojom je rađeno na njoj pokazuje da nije dokazano bezbedna.

Upitani da li bi primili tu vakcinu, 42 odsto ispitanika je reklo da b, a 52 odsto da ne, pokazalo je ispitivanje WCIOM-a, državne agencije sa ispitivanje.

- Ovo je zanimljiva situacija za razumevanje našeg društva. Želimo garanciju da se nećemo inficirati... ali većina ne planira da se vakciniše. Zašto? Boje se i ne veruju produktu - rekao je Valeri Fedorov, šef WCIOM.

Ruski zvaničnici tvrde da je vakcina pridobila dosta pažnje u inostranstvu. Na dan kada je registrovana, otkriveno je da je 20 zemalja iz Latinske Amerike, Azije i Bliskog istoka već zatražilo milijarde doza "Sputnjika V".

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • babura

    22. avgust 2020 | 22:17

    Koji hit, Zapad ce izbaciti vakcinu koji mesec nakon Rusa, i za tu vakcinu ce tvrditi kako je savrseno bezbedna i toliko ispitana i isprobana, a ova ruska ce biti tretirana u medijima kao nistavna i nedovoljno tesitrana te isuvise brzo pustena u promet.To je verovatno zato sto Zapadna vakcina sadzi "prodemokratske" elemente, ili bar zato sto od njih potice.I posle tolikih vekova, ti rasisti su samo zamenili ideju rasne supremacije sa nazovi demokratskom i sad to guraju i nogama i rukama> 1) da bi zaradili na vakcini 2) da bi odrzali ideolosku hegemoniju o svojoj demo(rasnoj)kratskoj superiornosti

  • As

    23. avgust 2020 | 10:53

    Nijedna vakcina ko god da je izbaci nece imati veci procenat. Narocito u drzavama gde ljudi nemaju poverenja u vlast. U Srbiji niko nista nikom neveruje.

  • Ja

    22. avgust 2020 | 21:47

    I da je dovoljno testirana pitanje je da li je primiti, ne ovako netestiranu, da li je sa istoka ili zapada, nebitno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA