≫ 

Zašto protestanti u Belorusiji nose crveno-bele zastave?

Narodna Republika Belorusija proglašena je u martu 2018. godine i bela-crveno-bela odnosno trikolor zastava postala je državni simbol

  • 16
Belorusija Minsk protesti Foto: Tanjug/AP

Na protestima u Belorusiji proteklih nedelja demonstranti su nosili bele zastave sa crvenom linijom po sredini. Šta ta zastava simbolizuje i otkud ona na protestima?

Reč je o zastavi koja je nekoliko godina bila zvanična zastava Belorusije, navodi portal Meduza. Na prelazu iz 19. u 20. vek ovakav uzorak korišćen je u nacionalističkim krugovima i asocijacijama. Veruje se da je dizajner zastave arhitekta i inženjer Klaudij Duž Duševski (1851-1959), ali ovo nikada nije nesumnjivo utvrđeno.

Neki savremeni istraživači tvrde da je ovakav uzorak mogao da se nađe na uniformama beloruskih trupa koje su se borile pod litvanskom zastavom, što datira još iz 13. veka, ali i tokom poljsko-litvanskog komonvelta (1569-1795).

Prvi legalni kongresi beloruskog nacionalnog pokreta održani su pod ovom zastavom. Tadašnja zastava bila je nešto drugačija, vide se po dve tamne trake sa obe strane crvene trake.

Narodna Republika Belorusija proglašena je u martu 2018. godine i bela-crveno-bela trikolor zastava postala je državni simbol. Potrajala je samo nekoliko meseci i okupirali su je Nemci. Tokom sovjetskog perioda prvobitno je državna zastava bila obična crvena, a potom je bila crveno-zelena sa ukrasnom šarom na levoj strani. U međuvremenu, belo-crveno-bela zastava ostala je draga među emigrantima.

Nezavisna Belorusija usvojila je belo-crvenu trikolor zastavu još jednom, međutim, tokom referenduma 1995. godine većina je glasala za "sovjetsku" crveno-zelenum, uz manje izmene, a predsednik Belorusije AleksandarLukašenko je obilato koristio postsovjetsku nostalgiju. Beloruski nacionalisti bili su mu glavna pretnja, a belo-crveno-bela zastava ostala je do danas simbol za sve one koji se bore protiv Lukašenka.

Video: Situacija u Minsku se ne smiruje: Građani i dalje na ulicama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni nis

    23. avgust 2020 | 21:08

    Kolika vam placaju zapadni mentori dnevnice da bi vasu drzavu dali za NATO ubice posle ce kukate god KO u libiju Sto place svaki dan za presednika ,

  • Protestanti

    23. avgust 2020 | 20:55

    Strani plaćenici, domaći izdajnici, kao i kod nas

  • navaljni srpski brat

    23. avgust 2020 | 19:50

    Sam napred Braco dosta tiranije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA