≫ 

Ovih 10 zemalja korona virus je poštedeo, ali da li su pobednici?

Neke zemlje do sada nisu imale niti jedan zabeležen slučaj korona virusa

  • 6
Palau

Palau, Foto: Pixabay

Korona virus i dalje ne popušta, a pandemije i dalje u velikoj meri utiče na život u zemljama širom sveta. Većina zemalja povukle su neke od restriktivnih mera kada su uvidele da broj novozaraženih slučajeva opada, ali se sada suočavaju sa porastom inficiranih pacijenata.

Kao rezultat toga, neke od njih morale su da uvedu nove propise kako bi obuzdale dalje širenje koronavirusa. Iako se virus maltene proširio širom sveta, postoji 10 zemalja koje do sada nisu zabeležile slučaj COVID-19, a reč je o: Palau, Mikronezija, Maršalova ostrva, Nauru, Kiribati, Solomonska ostrva, Tuvalu, Samoa, Vanuatu i Tonga.

Međutim, postavlja se pitanje da li su zapravo “pobednici” ili u ovoj borbi sa koronavirusom smo svi gubitnici.

Situacija u Palau

 

Prema navodima svetskih medija, 90.000 turista posetilo je Palau što je pet puta više koliko ta država ima stanonika. Međunarodni monetarni fond objavio je 2017. godine da turizam čini 40 odsto BDP-a Palaua, ali to je bilo pre pandemije...

Ova zemlja je od marta zatvorila granice, a iako nisu imali niti jedan prijavljen slučaj koronavirusa, Palau se našao na žestokom udaru koronavirusa. Primera radi, Palau hotel koji je otvoren 1982. godine je u martu zatvoren, radnje sa suvenirima ne rade. Jedini gosti hotela su građani koji su posle putovanja morali u karantin.

- Ovo je mala zemlja, a lokalci ne ostaju ovde. Pokušavam da nađem posao za osoblje hotela (ima ih oko 20), kao što su renoviranje, održavanje. Zadržao sam ih sve, rade smanjene sate. Mogu da ostanem ovde narednih šest meseci, ali ću posle biti prinuđen da zatvorim hotel - kaže menadžer i suvlasnik Palau Hotela Brajan Li.

Kako kaže, za situaciju ne krivi vladu, pošto je ponudila finansijsku pomoć kompanijama i uspela da zadrži virus van zemlje.

Maršalova ostrva

 

Ova zemlja je takođe jedna od onih koja je “covid free”. Međutim, kao i u slučaju Palaua, Maršalova ostrva su takođe pretrpela ekonomsku štetu, pošto zbog zatvorenih granica i virusa ispašta turizam. Primera radi, jedan od hotela Robert Rajmers ima 37 soba, a kapaciteti su ispunjeni između 75 i 88 odsto. Međutim, to je bilo pre pandemije. Od kada je zemlja zatvorila granice u martu, ispunjeno je između tri i pet odsto kapaciteta, prenosi BBC.

- Ima li smo neke turiste koji su dolazili sa drugih ostrva, ali ne njih mnogo - kaže Sofija Fauler, koja radi u grupi hotela Robert Rajmers.

Maršalova ostrva

Maršalova ostrva, Foto: Printscreen/Youtube/ PBS NewsHour

Prema nekim navodima, očekuje se da oko 700 radnika izgubi posao, što je najveći broj još od 1997. godine. Pored turizma, veliki problem je i industrija ribolova koja je takođe pod snažnim udarom koronavirusa. Naime, da bi se zemlja zaštitila od epidemije, brodovi imaju zabranu da ulaze u strane luke. Takođe, strani brodovi ne mogu da pristanu kod Maršalovih ostrva.

Dozvole za ribolov niko ne uzima, a kargo letovi su drastično smanjeni.

Vanuatu

 

Iako koronavirus osiromašuje zemlje i drastično utiče na život, ne žele sve zemlje da ponovo otvaraju granice. Vanuatu se nalazi u velikoj ekonomskoj krizi, ali uprkos tome smatraju da bi još gore bilo da se otvore granice.

Vanuatu

Vanuatu, Foto: Printscreen/Youtube/Amazing Planet

- Ako pričate sa ljudima, većina njih će reći da granice ostanu zatvorene što je duže moguće. Reći će: “ Ne želimo bolest u našoj zemlji, u suprotnom smo propali - kaže direktor za javno zdravlje u Vanuatu dr Len Tarivonda.

- Ono što sam primetio da ljudi i ne osećaju krizu u tolikoj meri. Većina su zemljoradnici koji uzgajaju sopstvenu hranu, tako da više zavise od lokalne, tradicionalne ekonomije - objasnio je on.

Video: Kon: Ovo su odluke Kriznog štaba koje stupaju na snagu od sledeće nedelje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • haj

    24. avgust 2020 | 11:03

    Daj prestanite više sa tom koronom dal vidite dase narod sprda sa vama nije narod tolko glup da vi više veruje u nešto ne postoječe

  • Čiča

    24. avgust 2020 | 13:10

    Nema korone. Praše nas otrovima.

  • Korona je prevara

    24. avgust 2020 | 13:57

    Ali dzabe. Kad smo 🐑🐑🐑🐑

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA