Vakcina protiv korona virusa i prečice i prljavi trikovi u trci da se "bude prvi"

"Nije teško razviti vakcinu, teško je obezbediti da vakcina bude sigurna i efikasna", tvrde stručnjaci

  • 3
Rusija, vakcina, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kada je Moskva 11. avgusta saopštila da je registrovala prvu vakcinu protiv korona virusa i nazvala je Sputnjik V, poruka je bila jasna. Sovjetski Savez je 1957. godine lansirao satelit Sputnjik i pobedio u trci za svemir. Rusija danas kaže da pomera granice medicinske nauke.

Međutim, kritičari tvrde da ih gura prejako. U trci za vakcinu bilo je optužbi za prečice, špijunažu, neetično preduzimanje rizika i ljubomoru, usred govora o "vakcinskom nacionalizmu".

Vakcina protiv Covida-19 jedna je od najvrednijih u ovom trenutku, ne samo što može da spasi živote, već i što može da dovede do prekida poremećaja, ali i do slave i potvrde za one koji je proizvedu.

Trenutno ima nekoliko kandidata u poslednjoj fazi ispitivanja, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, uključujući tri u Kini, jedan u Velikoj Britaniji, jedan u SAD i jedan u nemačko-američkoj saradnji.

Obično su potrebne godine da bi se razvila vakcina, i dok svi proizvođači žele da ubrzaju stvari, ruska registracija Sputnjika V dovela je do zabrinutosti oko prečica i skraćenja normalnog procesa.

U julu su SAD, Kanada i Velika Britanija optužile ruske obaveštajne agencije za hakovanje istraživanja vakcine, što je Kremlj negirao, prenosi BBC. Govorilo se o krađi podataka, a ne o hakovanju da bi se omeo razvoj.

Sledeće nedelje američko ministarstvo pravde optužilo je dva kineska hakera da su u ime obaveštajnih službi Pekinga hakovali istraživanje o vakcini. Kina je ovo snažno negirala, rekavši kako deli informacije o vakcini i sarađuje sa stranim partnerima.

Ono što posebno zabrinjava jeste "rezanje uglova" u normalno sporom, temeljnom svetu medicinskih ispitivanja.

- Sigurno je bilo prečica, pogotovo u ruskom slučaju. Nije teško razviti vakcinu, teško je obezbediti da vakcina bude sigurna i efikasna. A ako su države zainetresovane samo za prvo, one sigurno idu prečicom - rekao je Tomas Boliki, direktor globalnog zdravstvenog programa u Savetu za inostrane odnose.

Ruska odluka da registruje vakcinu pre velikih ispitivanja u poslednjoj fazi i bez objavljivanja podataka, dovela je do kritika na Zapadu.

Doktor Entoni Fauči, najpoznatiji američki epidemiolog, rekao je da "ozbiljno sumnja" da je ruska vakcina sigurna i efikasna. U Moskvi su ove zabrinutosti nazvali "ljubomorom".

U međuvremenu je i Kina ubrzala neke delove razvoja. Kineske farmaceutske kompanije saopštile su da su stariji rukovodioci dobili doze pre samog testiranja vakcine, potez koji ima za cilj da pokaže volju odgovornih da preuzmu rizik i žrtvuju se. U Rusiji Putin je rekao da je njegova ćerka dobila dozu Sputnjik vakcine.

Izveštaji da obe zemlje planiraju da testiraju vakcinu na svojim oružanim snagama dovele su do etičke zabrinutosti, jer te osobe možda neće moći da daju odgovarajuću saglasnost.

Vakcina koju je izradila kineska firma "CanSino", radeći sa Narodnooslobodilačkom vojskom, odobrena je za upotrebu nad vojnim osobljem u junu, pre nego što su započela ispitivanja faze 3.

Upozorava se da bi lek za koji se ispostavi da ima ozbiljna neželjena svojstva mogao dovesti do porasta protivnika vakcinacije.

"Vakcinski nacionalizam"

- Među zapadnim zemljama sigurno postoji vakcinski nacionalizam - upozorio je Tomas Boliki.

Zemlje koje stavljaju vlastite interese pred drugima u pokušajima da stvore zalihe eventualne vakcine protiv koronavirusa samo čine pandemiju težom, upozorio je pre nekoliko dana čelnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus.

- Delovati strateški i globalno zapravo je nacionalni interes svake zemlje - niko nije siguran dok svi nisu sigurni - izjavio je on na virtualnom brifingu, pozivajući na ukidanje "vakcinskog nacionalizma".

Kazao je da je poslao pismo svim članicama SZO u kome traži od njih da se pridruže zajedničkom multilateralnom naporu Kovaks na proizvodnji vakcine.

Zemlje takođe mogu biti u iskušenju da ponude pristup vakcinama drugim zemljama kao oruđe diplomatije, kako bi ukazale na korist i izgradile podršku.

To što ste prvi na tržištu ne znači da će vakcina biti najefikasnija, a stručnjaci upozoravaju da ovo nije trka u kojoj će biti jednog pobednika ili cilja. To znači da je rivalstvo oko razvoja i isporuke vakcina možda samo početak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbenda

    24. avgust 2020 | 23:38

    Nezelim da se vakcinisem, moj izbor. Zasto neizmisle lek nego vakcinu, da bi se bogatili na zamorcicima

  • Nisam Hrvat

    26. avgust 2020 | 15:36

    Meni ove novokomponovane, zapadne vakcine ne ulivaju poverenje. Iz petnih žila se trude da istisnu rusku vakcinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA