≫ 

Bukte demonstracije u Kenoši nakon što je policija upucala Blejka: Radnje zapaljene, bačen suzavac

Kenoša je postalo poslednje žarište protesta u SAD koji se održavaju nakon što je video snimak, na kojem je prikazano kako policija puca na Afroamerikanca Džejkoba Blejka, podeljen na društvenim mrežama

  • 1
Kenoša SAD protesti pucnjava Afroamerikanac Foto: Tanjug/AP

Demonstranti u Kenoši u Sjedinjenim Državama okupili su se drugu noć zaredom kako bi izrazili nezadovoljstvo jer je policija upucala Afroamerikanca Džejkoba Blejka u Viskonsinu, prenosi Asošijeted pres.

Organi reda su ponovo upotrebili suzavac kako bi rasterali na stotine demonstranata koji su kršili odredbu o policijskom času i bacali flaše i vatromet na policijske službenike koji su čuvali sud.

Kenoša je postalo poslednje žarište protesta u SAD koji se održavaju nakon što je video snimak, na kojem je prikazano kako policija puca na Afroamerikanca Džejkoba Blejka, podeljen na društvenim mrežama.

Demonstranti okupljeni ispred suda su uzvikivali "Bez pravde, bez mira", dok su se sukobili sa pripadnicima policije koji su se nalazili ispred ulaza u zgradu.

Policija je prvo bacila suzavac oko 30 minuta nakon početka policijskog časa u osam sati uveče, ali su demonstranti i dalje odbijali da se raziđu. Na stotine učesnika protesta ostalo je na mestu, paleći vatru i vičući na pripadnike organa reda.

Protesti su usledili nakon što je policija pucala na Afromamerikanca Džejkoba Blejka (29), koji je hospitalizovan i koji se nalazi u kritičnom stanju.

Pucnjava se dogodila u nedelju oko pet sati usred dana.

Na video snimku načinjenom telefonom u Blejka je očigleno pucano s leđa, kada je pao na sedište u svom automobilu u kojem se nalazilo njegovo troje dece.

Tenzije su se pojačale juče u toku dana, nakon što je konferencija za novinare gradonačelnika Kenoše, koja je prvobitno trebalo da bude održana u parku, premeštena u obezbeđenu zgradu.

Stotine demonstranata je upalo u zgradu u kojoj se konferencija održavala i razvalilo vrata, pre nego što je policija upotrebila suzavac kako bi rasterala okupljenu masu.

Policija Kenoše saopštila je da se odaziva pozivu da reši spor.

Nadležni organi, međutim, nisu rekli da li je Blejk bio naoružan i zašto je policija otvorila vatru, niti su pružili bilo kakve detalje o ovom incidentu, kao i podatke o rasi trojice policajaca koji su bili na mestu događaja.

Muškarac koji tvrdi da je načinio video snimak navodi da je video kako su tri policijska službenika govorila Blejku da baci nož, pre nego što su otpočeli sa pucnjavom, kao i da on lično nije video nož u Blejkovim rukama.

Guverner Toni Evers je izjavio da on nema informacije o tome da li je Blejk imao nož ili neko drugo oružje, kao i da je istraga povodom ovog slučaja trenutno u toku.

On je osudio pucnjavu na Blejka, istakavši da, iako mnogi detalji u vezi sa ovim slučajem nisu poznati, Blejk nije prvi Afroamerikanac ili osoba koja je upucana, povređena ili ubijena od strane pripadnika policije u SAD.

Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden pozvao je na "hitnu, potpunu i transparentnu istragu" i istakao da policajci "moraju da snose odgovornost".

Video: Uzalud mu govorio da ne može da diše: Policajac klečao na vratu muškarca koji je kasnije preminuo

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ČUKAM

    25. avgust 2020 | 09:07

    Pod plaštom demokratije na delu američki rasizam. Neće da se bave trovanjima kao Rusi, oni to upucaju kao zeca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA