≫ 

Najzad dobre vesti iz SZO: Pandemija usporava, osim u ove dve oblasti

Dve Amerike i dalje su najteže pogođene te na njih otpada polovina novih slučajeva i 62 posto od 39.000 preminulih poslednje nedelje

  • 1
Korona virus, covid 19, mapa sveta, planeta Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Pandemija korona virusa i dalje se širi, no rast broja novozaraženih i smrti u svetu usporava, s izuzecima jugoistoka Azije i istočnog Mediterana, objavila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U svom poslednjem izveštaju o epidemiološkoj situaciji, objavljenom u ponedeljak uveče, SZO je istakla kako su dve Amerike i dalje najteže pogođene te na njih otpada polovina novih slučajeva i 62 posto od 39.000 preminulih poslednje nedelje.

U svetu je zaraženo više od 23 miliona ljudi, a više od 817.000 je preminulo.

- SZO je u nedelju koja se završila 23. avgusta izvestila o preko 1,7 miliona novih slučajeva covida-19 i 39.000 preminulih, što je četiri posto manje zaraženih i 12 posto manje smrtnih slučajeva u odnosu na nedelju pre - objavila je agencija.

Jugoistočna Azija, druga najpogođenija regija, beleži rast novih slučajeva od 28 posto i 15 posto više preminulih. Najviše ih je u Indiji, ali se virus ubrzano širi i u Nepalu.

Na području istočnog Mediterana broj slučajeva narastao je za četiri posto, no broj preminulih pada proteklih šest nedelja, istakla je SZO. Najbrži rast u odnosu na prošlu nedelju beleže Liban, Jordan i Tunis.

Broj novozaraženih i smrti u Africi je pao za osam i 11 posto, "prvenstveno zbog pada broja slučajeva u Alžiru, Keniji, Gani, Senegalu i Južnoafričkoj Republici".

- U Evropi broj slučajeva raste u protekle tri nedelje - stoji u izveštaju SZO, "ali poslednje nedelje je zabeležen mali pad od jedan posto, a broj smrtnih slučajeva pada širom regije".

U regiji zapadnog Pacifika broj slučajeva je pao za pet posto, prvenstveno zbog usporavanja širenja u Japanu, Australiji, Singapuru, Kini i Vijetnamu.

Video: Kon: Dolazi do relaksacije ali ne sme da bude popuštanja discipline

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 💌

    25. avgust 2020 | 15:50

    OVAJ,KON U SVE SE MEŠA KO MARGARIN 💘💀🤧🤕🧠👅

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA