Grčka širi svoje teritorijalne vode zbog spora sa Turskom: "Jedna iskra može dovesti do katastrofe"

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je u parlamentu da Grčka napušta decenijusku "pasivnu" spoljnu politiku

  • 1
Grčka Turska Mediteran

Foto: Tanjug/AP

Grčka će produžiti svoje teritorijalne vode sa šest na 12 nautičkih milja kao odgovor na trenutnu krizu sa Turskom zbog prava na bušenje na istočnom Mediteranu, piše Euronjuz.

Proširenje, koje je legalno, trebalo bi da se odvija duž obale na strani Italije, na zapadu, tako da ne utiče direktno na teritoriju koja je u srcu spora dve zemlje.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je u parlamentu da Grčka napušta decenijusku "pasivnu" spoljnu politiku. Istovremeno, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je Grčku danas da ne "testira strpljenje ili hrabrost svoje zemlje".

- Turska će preuzeti ono što je njeno pravo na Sredozemlju, u Egejskom i Crnom moru - rekao je Erdogan, dodajući da je "odlučan da učini sve što je potrebno u političkom, ekonomskom i vojnom pogledu".

Njegove oštre reči usledile su posle nemačkog pokušaja posredovanja u utorak, pri čeu je ministar spoljnih poslova Hajko Mas pozvao na raspuštanje tenzija i upozorio Tursku da "iskra može da dovede do katastrofe".

NATO saveznici se spore oko energetskih resursa u Sredozemnom moru i obe zemlje su spremne na rivalske mornaričke vežbe.

- Trenutna situacija na istoku Sredozemlja je... igranje vatrom, a svaka mala iskra, ma koliko ona bila mala, mogla bi da dovede do katastrofe - rekao je Mas nakon sastanka sa grčkim kolegom Nikosom Dendiasom.

Mas je rekao da su Nemačka i cela EU stale do Grčke u "čvrstoj solidarnosti".

- Ono što nam je sada apsolutno i odmah potrebno jesu signali deeskalacije i spremnosti za dijalog - rekao je.

Turska i Grčka najavile su vojne vežbe u delovima širokog područja između Krita i Kipra.

Da podsetimo, do sporenja između dve zemlje došlo je jer turska vlada osporava tvrdnje Grčke za ekskluzivnim pravima u vodama u kojima turski istraživački brod "Oruk Reis" sada vrši istraživanje.

Turska takođe vrši istraživanja u vodama u kojima Kipar traži ekskluzivna ekonomska prava.

Video: NATO se znoji a morska voda ključa: Sve zbog grčkog ostrva uz obalu Turske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    27. avgust 2020 | 00:28

    Bravo Grcka!!!!! Sve sto je vase nedajte. Setite se sta su vam Turci radili sa migrantima. Bezobrazluk,jako su bezobrazni Turci,i spremni na svaku prevaru. Ne dozvolite braco Grci da vam naude ili otmu vase,poznajem Turke i zato vam dajem savet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA