Šta se nalazi u "ruskom arsenalu otrova": U slučaju Navaljnog korišćena supstanca sporijeg dejstva?

Trovanja Rusa često ostaju misteriozna, što je izrazita prednost za atentatore

  • 23
Alexei Navalny, Aleksej Navaljni Foto: Tanjug/AP

U poslednje dve decenije otrovano je nekoliko istaknutih kritičara Kremlja. Reč je o bivšim špijunima, novinarima i političarima. U Velikoj Britaniji napadnuta su dva ruska agenta tajne službe: Aleksandar Litvinjeko je kobno otrovan radioaktivnim polonijumom-210 2006. godine i Sergej Skripalj nervnim agensom novičokom 2018. godine. Kremlj je negirao bilo kakavu umešanost.

Aleksej Navaljni, koji je ranije bio fizički napadan, čini se da je poslednja žrtva u nizu. Ipak, mnogo toga je i dalje nejasno, piše BBC.

Trovanja Rusa često ostaju misteriozna, što je izrazita prednost za atentatore, u poređenju sa "staromodnim pucnjanjem iz vatrenog oružja".

Profesor Mark Galeoti, ruski ekspert sa Rojal Junajted Instituta rekao je za BBC da "otrov ima dve karakteristike: suptilnost i teatralnost".

- To je toliko suptilno da ga možete poreći ili otežati dokazivanje. A za to je potrebno vreme, postoje sve veste agonije, a počinitelj može to lukavo da poriče - rekao je on.

Trn u oku Kremlja

Aleksej Navaljni je najpoznatiji ruski opozicionar. Njegovi snimci na društvenim mrežama prikupljaju milione pregleda, a on je veliki trn u oku Kremlja.

Žrtva otrovana pre dugog leta može da bude u vazduhu dovoljno dugo da se atentator lako izvuče. Navaljni (44) razboleo se tokom leta iz Tomska 20. avgusta. Stanje mu se tolio pogoršalo da je avion morao hitno da sleti u Omsk.

Ruska novinarka i kritičarka Vladimira Putina Ana Politkovskaja, ubijena 2006. godine, tvrdila je da je otrovana tokom leta do Severnog Kavkaza 2004. godine kada se onesvestila.

Alexander Litvinenko, Aleksandar Litvinjenko Aleksandar Litvinjenko; Foto: Tanjug/AP

Slično tome, otrov sporog delovanja, polonijum 210, ubio je Litvinjenka, a muka je trajala nedeljama pre nego što je retki toksin identifikovan.

Dvojica navodnih ruskih ubica, državni agenti, prema kasnijoj istrazi Velike Britanije, imali su dovoljno vremena da se nesmetano vrate kući.

Navaljni je tokom godina nagomilao mnogo neprijatelja u Rsiji, ne samo među pristalicama predsednika Vladimira Putina, čiju partiju "Ujedinjena Rusija" on naziva "strankom lopova". Putin je, da podsetimo, bio agente tajne službe KGB pre nego što je 2000. postao predsednik.

Galeoti kaže da je u ovom slučaju "ruska država izgleda uhvaćena van ravnoteže", što znači da se nije radilo o centralno planiranoj operaciji.

- Ovo sugeriše da je to bio čin moćnog Rusa, ali ne i nužno ruske države - kaže on.

Simptomi nervog agensa

Navaljnom se sada lekari u berlinskoj bolnici "Šarite" bore za život. On je u indukovanoj komi i leči se od trovanja "supstancom iz grupe inhibitora holinesteraze".

U bolnici navode da specifičan toksin ostaje nepoznat. Rade se testovi kako bi se identifikovao, ali je efekat otrova "inhibicije enzima holinesteraze u organizmu potvrđen višestrukim testovima u nezavisnim laboratorijama".

To je efekat vojnih nervih agenasa, poput sarina, VX ili još otrovnijeg novičoka. Oni se interferiraju sa hemijskim signalima mozga prema mišićima, izazivajući grčeve, kratak dah, poremećaj u radu srca.

Portparolka Navaljnog Kira Jarmus objavila je da se sumnja da je otrov sipan u šolju čaja koju je Navaljni pio na aerodromu u Tomsku. Pre leta nije jeo.

Bivši akrivista protiv Putina Vladimir Kara Murza kaže da je imao slične simptome 2015. i 2017. godine. Njegovo navodno trovanje i dalje je misterija.

Sergei Skripal, Segej Skripalj Foto: Profimedia/TASS

Za BBC je rekao da "otrov postaje omiljeno oruđe ruskih tajnih službi".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže da je još rano za pokretanje istrage. Pre toga je poželeo Navaljnom brz oporavak i dao dozvolu da bude prebačen u Berlin na lečenje.

Postoje spekulacije da je odlaganje njegovog trasfera u Berlin dovelo do toga da u Omsku "budu obrisani tragovi". U prilog toj tvrdnji ide i izjava tamošnjih lekara da je razlog stanja Navaljnoh "nizak nivo šećera u krvi". Oni insistiraju na tome na u uzorcima urina nisu nađeni tragovi otrova.

Spektar hemikalija

Profesor Alaster Hej, vodeći britanski toksikolog i ekspert za hemijska oružja, rekao je da postoji već velika grupa otrova koje je agentima teško da identifikuju. Neki blaži organofosfati se koriste kao insekticidi kao i u medicinskoj terapiji.

- Potrebna je samo mala doza da ubije nekoga, što efikasno može da bude prerušeno u piće - naveo je on za BBC.

Običan test krvi ne pokazuje o kojoj supstanci je reč, potrebni su mnogo specifičniji testovi, koji traže i veoma skupu opremu, koju mnoge laboratorije ni nemaju.

Rusija i Velika Britanija su među 190 potpisnika globalne Konvencije o hemijskom naoruđanju, koja zabranjuje korišćenje hemijskog oružja i istraživanje. Nakon Hladnog rata uništene su velike količine, oko 40.000 tona, ovih supstanci.

Video: U ovom je transportovan Navaljni iz Rusije u Nemačku: Ruski opozicioni lider u stabilnom je stanju

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Navaljni ustaski brat

    26. avgust 2020 | 20:32

    Ruska otpad ka sto su bili gorbacov I jelcinj nekaga svabe cuvaju sebi u logoru zajedno sa gorbacovim.Ziveo Putin zivela Rusija.

  • Jovan

    26. avgust 2020 | 20:40

    Nije to nista. 1981. godine Srbi su na Kosovu bacali otrove koji su iskljucivo i samo delovali na Albance. Bolnice su bile pune otrvanih Albanaca. Ni jedan Srbin nije bio zatrovan. Ovu zvaku Zapad je i te kako prihvatio i osudio masovna trovanja. U arhivama televizije ima snimak kako otrovani Albanci padaju kao pokoseni i kako ih odvoze u bolnice, gde ih kamere uhvate kako se zavitlavaju po hodnicima i uskacu u krevete kada kamere naidju. Ista kuhinja Zapada i iszo jelo, koje neko kusa. Vakcinu protiv kovida Rusi nisu pronasli a otrove jesu. Sije mu ga Djura.

  • Eliot

    26. avgust 2020 | 20:25

    Kad BBC kaže, onda je sve daleko od istine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA