≫ 

Nina ima 73 godine, hapšena je nekoliko puta zbog zastave i simbol je protesta u Belorusiji

Simbol ovih protesta u Belorusiji je crveno-bela zastava koju je i sama Baginskaja nekoliko puta izlagala u javnosti. Prema snimcima objavljenim na društvenim mrežama ona je i sinoč imala probleme sa policijom zbog izlaganja zastave, a čini se da je ponovo privođena

  • 6
Nina Baginskaja Belorusija Foto: Tanjug/AP

U Belorusiji od 9. avgusta, dana kada su održani predsednički izbori, traju demonstracije. Protesti protiv predsednika Aleksandra Lukašenka nastavljeni su i sinoć, a policija je privela 20 demonstranata.

Demonstranti su se okupili na trgu u centru Minska, ali je ponovo došlo do privođenja nekolicine.

Jedna od fotografija koja je obišla medije je ona na kojoj je Nina Baginskaja, opoziciona aktivistkinja stara 73 godine, koja je verovatno i najpoznatije lice tamošnjih demonstracija.

Na fotografiji se vidi kako je u fizičkom obračunu sa dvojicom policajaca, a inače ovoj ženi hapšenja nisu nepoznanica.

Simbol ovih protesta u Belorusiji je crveno-bela zastava koju je i sama Baginskaja nekoliko puta izlagala u javnosti. Prema snimcima objavljenim na društvenim mrežama ona je i večeras imala probleme sa policijom zbog izlaganja zastave, a čini se da je ponovo privođena.

- Predivno je videti sve ove mlade ljude sa ovim zastavama, mnogi su ih sami napravili - rekla je ona nedavno za Gardijan.

Baginskaja je u prethodne tri godine hapšena više puta zbog izlaganja crveno-bele zastave u javnost, a naloženo joj je da polovinu svoje penzije daje na kazne.

Protesti nezapamćeni u Belorusiji po veličini i trajanju, počeli su posle predsedničkih izbora 9. avgusta, na kojima je predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat, a za koje opozicija smatra da su bili neregularni i traži da predsednik podnese ostavku posle 26 godina na vlasti.

 Šta ta zastava simbolizuje i otkud ona na protestima?

Reč je o zastavi koja je nekoliko godina bila zvanična zastava Belorusije, navodi portal Meduza. Na prelazu iz 19. u 20. vek ovakav uzorak korišćen je u nacionalističkim krugovima i asocijacijama. Veruje se da je dizajner zastave arhitekta i inženjer Klaudij Duž Duševski (1851-1959), ali ovo nikada nije nesumnjivo utvrđeno.

Neki savremeni istraživači tvrde da je ovakav uzorak mogao da se nađe na uniformama beloruskih trupa koje su se borile pod litvanskom zastavom, što datira još iz 13. veka, ali i tokom poljsko-litvanskog komonvelta (1569-1795).

Prvi legalni kongresi beloruskog nacionalnog pokreta održani su pod ovom zastavom. Tadašnja zastava bila je nešto drugačija, vide se po dve tamne trake sa obe strane crvene trake.

Nezavisna Belorusija usvojila je belo-crvenu trikolor zastavu još jednom, međutim, tokom referenduma 1995. godine većina je glasala za "sovjetsku" crveno-zelenum, uz manje izmene, a predsednik Belorusije AleksandarLukašenko je obilato koristio postsovjetsku nostalgiju. Beloruski nacionalisti bili su mu glavna pretnja, a belo-crveno-bela zastava ostala je do danas simbol za sve one koji se bore protiv Lukašenka.

Video: Belorusija, zemlja čuda: Nema siromašnih ali nema ni demokratije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Karlo

    27. avgust 2020 | 07:32

    Treba reći da je to zastava manjinske-katoličke populacije koja je pod uticajem Poljske, kojoj pripada i ta dokona babuskara.

  • Сале

    27. avgust 2020 | 08:13

    Та застава је била обележје Белоруских усташа (фашиста) у другом светском рату... "Диван" пример за шта се залажу протестанти!

  • RSK

    27. avgust 2020 | 08:18

    Sto ga nisu promenili na izborima? Podrska Lukasenku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA