Americi preti katastrofa: Uragan Lora pred udarom, najurgoženiji Teksas i Luizijana

Meteorolog Đorđe Đurić objašnjava za Telegraf.rs koliko je zapravo uragan Lora opasan, kao i na kom potezu Sjedinjenih Američkih Država bi stanovnici mogli da očekuju vetrove i do 200 km/h

  • 6
Uragan Lora Foto: Tanjug/AP

Uragan Lora prerastao je u četvrtu kategoriju i očekuje se da će tokom večeri izazvati katastrofalne oluje, ekstremne vetrove i poplave u severozapadnom delu Meksičkog zaliva, upozorio je Nacionalni centar za uragane. Ono što je pre nedelju dana bila tropska oluja, sada preti velikom količinom padavina i olujnim vetrovima, a sve to se događa samo nekoliko dana pre godišnjice katastrofalnog uragana Katrina koji se dogodio 2005. godine.

Meteorolog Đorđe Đurić objašnjava za Telegraf.rs koliko je zapravo uragan Lora opasan, kao i na kom potezu Sjedinjenih Američkih Država bi stanovnici mogli da očekuju vetrove i do 200 km/h.

Da podsetimo, tropska oluja Lora nastala je pre nedelju dana ispred Karipskih ostrva i odatle je prešla nekoliko arhipelaga, te donela obilne kiše Jamajci, Dominikani i Haitiju.

Đurić objašnjava da se nakon toga tropska oluja premeštala duž južne obale Kube i svojim centrom kao uragan prve kategorije prošla između zapada Kube i meksičkog pouostrva Jukatan.

- Olujni vetrovi i obilne kiše nisu zaobišle ni veoma popularno turističko mesto Kankun, ali srećom bez većih posledica, jer je uragan samo rubnim delom zahvatio ovaj ''tropski raj'' - dodaje on.

Međutim, uragan je juče ušao u Meksički zaliv kao tropski ciklon prve kategorije sa vetrovima preko 120 km/h.

- Kako je površinska temperatura Meskičkog zaliva i do 30 stepeni, tropski ciklon danas je na svom putu prema američkoj obali ''eksplodirao'' na uragan 4. kategorije sa vetrovima preko 190 km/h i sa udarima preko 200 km/h. Ono što je interesantno, uragan Lora dešava se samo par dana pre godišnjice katastofalnog uragana Katrina, koji je 2005. godine razorio i potopio Nju Orleans i kada je nastaradalo preko 1.000 ljudi.

Uragan Lora sada se direktno kreće ka obalnom području pograničnog dela Teksasa i Luizijane. Sa ovog područja evakuisano je preko pola miliona ljudi, jer će ovo područje pretrpeti katastrofalne posledice - naglašava Đurić.

Na ovom području čekuju se vetrovi od 180 km/h, preko 300 mm kiše po kvadratnom metru i ogromni plimni talasi i oni će potpuno poplaviti obalno podurčje jugozapadene Luizijane i jugoistočne obale Teksasa.

- Srećom, centar uragana neće direktno pogoditi najgušće delove, već će svojim centrom preći između Nju Orleansa i Hjustona. Dakle, da je kojim slučajem uragan direktno krenuo na Hjuston ili Nju Orleans, milioni bi bili ugroženi, a posledice bi bile kao 2005. godine.

Inače, iako uragan Lora neće direktno pogoditi Nju Orleans i Hjuston, on će biti dovljno veliki, da ih pogodi svojim rubnim delom i donose jake kiše i olujne vetrove, ali i poplave.

Usled položaja centra ciklona, ogromne količine plimnih talasa krenuće prema širem području Nju Orleanasa, tako da su poplave sasvim moguće - naglašava Đurić.

Nakon što u toku večeri uragan Lora direktno pogodi američko kopno, ulaskom na kopno oslabiće na uragan prve kategorije, ali će biti dovoljno jak da donosi snažne vetrve, snažne pljuskove i poplave unutrašnjim predelima južnih delova SAD-a, naročito delovima saveznih država Oklahome, Arkanzasa i Misisipija.

Nakon ovih predela, uragan će oslabiti na tropsku oluju i napraviti zakret prema istoku, tako da će preći preko Tenesija i nastaviti put prema srednjim predelima Istočne obale, uz olujne vetrove, jake pljuskove i poplave, ali i uz ogromnu opasnost od tornada.

Uragan Lora Evakuacija u Luizijani; Foto: Tanjug/AP

- Uragan Lora do američke obale Meksičkog zaliva stigao je samo dva dana nakon što se tropska oluja sa Meksičkog zaliva obrušila na Luizijanu i šire područje Nju Orleansa.

Istovremeno, još jedan veoma snažan tropski ciklon, nalazi se iznad Istočnog Kineskg mora i Žutog mora, a reč je o tajfunu četvrte kategorije sa vetrovima preko 200 km/h.

Na udaru ovog razornog tajfuna nalaze se Severna i Južna Koreja, a potom i severozapadni deo Kine. Ovaj deo Azije naći će se i na udaru razrnih kiša, poplava i bujica.

Sezona tropskih ciklona (uragana i tajfuna) na severnoj hemisferi traje od juna do novembra, a avgust, septembar i oktobar se odlikuju njihovim najvećim brojem - dodaje meteorolog.

Kako objašnjava, tropski cikloni nastaju iznad veoma toplih voda, čija je temperatura iznad 26-27°C. Tropski cikloni odlikuju se ''okom'' u sredini, tj. pojasom vedrine, prečnika 10 do 40 km i u ''oku'' je veoma mirno i tiho, a kada ono prođe, ponovo duvaju razroni uraganski vetrovi.

Najjači vetrovi i najrazorniji deo uragana ili tajfuna je neposredno uz zidove ''oka''. Prečnik uragana može biti nekoliko stotina kilometara, pa i preko 1.000 km, a u prošlosti je nanosio katastrofalne posledice.

Tropski cikloni odgovrni su za stotine hiljade i milone mrtvih tokom 20. veka.

Video: Strašan snimak iz vazduha posle uragana: Bahami sravnjeni sa zemljom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera kojot

    27. avgust 2020 | 01:43

    Ma dajte molim vas, ameri su ko celik jaki! Oni ce da posalje par F-ova i koji tomahavk i sta tu neki uragan moze!

  • Gile

    27. avgust 2020 | 08:19

    Dobro se dobrim vraća...

  • Voja

    27. avgust 2020 | 07:01

    Baš sam se potreso

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA