≫ 

Najnovija preporuka SZO: Treba testirati sve kontakte, nezavisno od toga da li pokazuju simptome

Testiranje kontakata je bitno za razbijanje lanca prenosa virusa

  • 19
korona virus, koronavirus, ljudi

Foto: Tanjug/AP

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima korona virusom treba da budu testirane, bez obzira na to da li pokazuju simptome.

Ova preporuka stručnjaka SZO izneta je nakon što su epidemiolozi u SAD ocenili da testovi nisu potrebni za one koji ne pokazuju simptome bolesti, prenosi Tanjug.

Stručnjak SZO Marija van Kerkove istakla je SZO preporučje da se, ako je moguće, svi kontakti testiraju, nezavisno od razvoja simptoma.

U ponedeljak je američki Centar za prevenciju i borbu protiv bolesti objavio da nije potrebno testirati kontakte koji nemaju simptome, ali je američki epidemiolog Ennthoni Fauči izrazio zabrinutost zbog toga što će nove preporuke CDC-a ljudima dati pogrešnu pretpostavku da asimptomatsko širenje zaraze ne treba da bude razlog za veliku brigu.

Van Kerkove kaže da je testiranje kontakata bitno za razbijanje lanca prenosa virusa.

Ona je takođe istakla da samo nošenje maski nije dovoljno, već da je potrebno takođe održavati fizičku distancu i prati ruke.

Video: Da li se radi test ako osoba ima samo jedan simptom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    28. avgust 2020 | 08:28

    Zar vam ovo nije ni malo sumnjivo?

  • Mrcke

    28. avgust 2020 | 09:52

    Do sada je bila histerija, sada nemam naziv za ovo. Sve je velika laz i ne znaju kako vise da naplase mase, da bi davali vakcine. Umiru ljudi, ali ne sigurno svi ovi od Korone.

  • Pokojni Lale

    28. avgust 2020 | 09:00

    3 slučaja Korone sam imao u stanu u pislednjih 2 meseca i nijednom nisu hteli da me testiraju. Kažu ako nema simptoma nema ni potrebe a 3 puta sam morao da budem badava u samoizolaciji po 14 dana !!! Da su me testirali mogao sam da radim umesto da buđam po kući.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA