≫ 

Marš protiv rasizma: Veliki protest u Vašingtonu, na mestu gde je Martin Luter King rekao "Imam san"

Godišnjica govora "Marša na Vašington" obeležena je na kraju leta rasnih nemira i protesta

  • 6
Racial Injustice March on Washington Jose Luis Magana

Više hiljada ljudi učestvovalo je danas u maršu u Vašingtonu protiv rasizma i policijske brutalnosti, na dan kada se obeležava godišnjica marša iz 1963. godine, kada je lider borbe za građanska prava Martin Luter King održao istorijski govor "Imam san", prenosi Tanjug.

- Možda ste ubili sanjara, ali ne možete da ubijete san - rekao je lider borbe za građanska prava, sveštenik Al Šarpton, okupljenima.

Okupljenima se preko video snimka obratila i senatorka Kamala Haris, koja je ušla u istoriju kao prva žena Afroamerikanka koja je prihvatila kandidaturu demokrata da bude potpredsednica SAD.

Mnogi aktivisti i političari su, tokom obraćanja, podsetili na govor pokojnog poslanika i aktiviste Džona Luisa, koji je govorio na maršu 1963. godine, prenosi Rojters.

Govorili su i o značaju glasanja na predsedničkim izborima u novembru i ukazali na vezu između aktivizma za građanska prava Afroamerikanaca, prava osoba sa invaliditetom i prava pripadnika LGBT zajednice i protivljenja oružanom nasilju.

- Na tako mnogo načina danas stojimo zajedno u simboličnoj senci istorije, ali zajedno pravimo istoriju sada. Amerikanci marširaju zajedno, mnogi po prvi put, i zahtevamo prave i trajne strukturalne promene - rekao je Martin Luter King Treći, sin Martina Lutera Kinga.

Učesnicima marša obratio se brat ubijenog Afroamerikanca Džordža Flojda, Filoniz, koji je rekao da bi voleo da je "Džordž ovo mogao da vidi".

Godišnjica govora "Marša na Vašington" obeležena je na kraju leta rasnih nemira i protesta, podstaknutih smrću nenaoružanog Flojda koji je preminuo nakon što mu je beli policajac gotovo devet minuta držao koleno na vratu, podseća Glas Amerike.

Skup je održan i posle incidenta u Kenoši u Viskonsinu gde je beli policajac prošle nedelje pucaio u 29-godišnjeg Afroamerikanca Džejkoba Blejka, što je dovelo do protesta i nasilja, u kojem su poginule dve osobe.

Učesnici su se okupili ispred spomenika Abrahamu Linkolnu, gde je lider borbe za gradanska prava Martin Luter King pre 57 godina održao istorijski govor "Imam san", u kojem je izneo viziju rasne jednakosti.

Obeležavanje "Marša na Vašington" počelo je u četvrtak uveče virtuelnim skupom na kojem su govorili aktivista za biračka prava Stejsi Ejbrams, predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i dobitnik Oskara Maheršala Ali.

- Pokret za pravdu se nastavlja zahvaljujući aktivizmu ogromnog broja mladih ljudi. Moramo da nastavimo da se borimo - poručila je Pelosijeva.

"Pokret za živote crnaca", koalicija više od 150 organizacija koje predvode Afroamerikanci i koje su deo šireg pokreta "Životi crnaca su važni", večeras bi trebalo da održi i virtuelnu Nacionalnu konvenciju Afroamerikanaca.

Kako su naveli organizatori, biće objavljena i afroamerička politička agenda, u okviru koje će se ojačati pozivi za ukidanje finansiranja poliicije u korist ulaganja u zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, rešavanje stambenih pitanja i druge socijalne usluge u afroameričkim zajednicama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA