≫ 

Haos u Berlinu zbog korone: 18.000 Nemaca protestovalo protiv Merkelove, policajci razbili skup

Kako javljaju mediji, rasterani su jer nisu nosili maske i poštovali mere socijalnog distanciranja

  • 31

Policija je rasturila masovni protest u prestonici Nemačke, održan protiv mera uvedenih u cilju borbe protiv pandemije korona virusa.

Demonstranti su rasterani sa ulica nekoliko sati nakon početka protesta, zbog toga što nisu nosili maske i poštovali mere socijalnog distanciranja, prenosi agencija Rojters.

Berlinska policija je putem tviteru saopštila da nije imala drugog izbora i da sve mere koje je do sada preduzela nisu dovele do poštovanja uslova od strane demonstranata.

Portparol policije u Berlinu je saopštio da se demonstranti razilaze u miru, iako su na Tviteru organi reda prijavili sporadične incidente na ulicama, kao što je paljenje kontejnera i blokiranje saobraćaja.

Na protest, na kojem se okupilo oko 18.000 demonstranata, poslato je 3.000 policajaca. Organi reda pripremali su se za moguće nasilje s ozbirom na to da su protivnici antiepidemijskih mera na društvenim mrežama pozivali svoje sledbenike širom Evrope da se naoružaju i okupe u Berlinu.

Ranije u toku ove nedelje grad je zabranio održavanje protesta, ali je regionalni sud doneo odluku da se demonstracije ipak dozvole. Sud je naveo da nema indicija da će demonstranti namerno ignorisati mere socijalnog distanciranja.

Nemačka se sve do sada uspešno borila sa epidemijom, bolje od mnogih svojih evropskih suseda. Međutim, u toku prethodnih nekoliko nedelja došlo je do porasta broja obolelih.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u petak apelovala na građane da se ne opuštaju i da situaciju u vezi sa pandemijom shvate ozbiljno.

Demonstranti koji su se danas okupili isped Brandenburške kapije u centru Berlina nosili su transparente na kojima je pisalo "Zaustavite laži u vezi sa koronom" i "Merkelova mora da ode".

U Nemačkoj je od početka pandemije potvrđeno preko 242.000 slučajeva COVID-19, od čijih je posledica do sada preminulo više od 9.000 obolelih.

Video: Angela Merkel objašnjava širenje virusa u Nemačkoj

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    29. avgust 2020 | 19:16

    Ovo nije protest protiv Merkelove vec protiv ludila izazvanog koronom.

  • Vanja

    29. avgust 2020 | 22:51

    Merkelašenko diktator.

  • natho

    29. avgust 2020 | 17:27

    Sta hoce ova opozicija? Svuda ista prica, opozicija hoce haos i bezvlasce i onda policija razbije i caooo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA