Belorusija oduzela akreditacije stranim novinarima, među njima su i ruski izveštači

Portparol vlade Belorusije izjavio je za novinsku agenciju AFP da je ovaj potez usledio po preporukama jedinice za borbu protiv terorizma

  • 8
Belorusija Minsk protesti Foto: Tanjug/AP

Vlasti Belorusije oduzele su akreditacije izvesnom broju novinara koji su za strane medijske kuće izveštavali o protestima u toj zemlji, javlja BBC.

Najmanje 10 domaćih i nekoliko ruskih novinara koji rade u Belorusiji ostalo je danas bez akreditacija. Reč je o novinarima koji rade za strane medijske kuće, kao što su BBC, AFP, Dojče vele i Radio Sloboda.

BBC je u saopštenju oštro osudio ovaj potez kao pokušaj gušenja nezavisnog novinarstva i pozvao vlasti Belorusije da opozovu ovu odluku.

Portparol vlade Belorusije izjavio je za novinsku agenciju AFP da je ovaj potez usledio po preporukama jedinice za borbu protiv terorizma.

Odluka je usledila nekoliko dana nakon što je više novinara pritvoreno u Minsku uoči održavanja protesta. Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije je tom prilikom saopštilo da su novinari odvedeni u policijsku stanicu radi provere identiteta.

Protesti u Belorusiji izbili su nakon proglašenja rezultata predsedničkih izbora u ovoj zemlji, kada je, prema zvaničnim podacima, pobedu ponovo odneo dugogodišnji lider ove zemlje Aleksandar Lukašenko.

Opozicija tvrdi da izbori nisu bili pošteni, a vodeći opozicioni kandidat Svetlana Tihanovska je po proglašenju rezultata otišla u Litvaniju i pozvala na održavanje protesta.

Zemlja se od tada suočava sa svakodnevnim protestima, na kojima su zabeleženi brojni slučajevi policijske brutalnosti. Na protestima je uhapšeno na hiljade ljudi, dok je isto toliko povređeno, a prijavljena su i najmanje četiri smrtna slučaja.

Video: Belorusija: Sukobi na ulicama Minska nakon raspisivanja predsedničkih izbora

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • navaljni srpski brst

    30. avgust 2020 | 00:49

    Udri lukasenko i jos pozovi Putinove specijalce.Sila nije nikad Boga molila.

  • 11

    30. avgust 2020 | 07:39

    Svaka cast

  • Eubot

    30. avgust 2020 | 07:38

    Bravo pravoslavni brate nedaj se I u Rusiji ima opozicione bande I novina provokatora sve napolje izbaci videli smo juce sta opozicionati banda radi u nemackoj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA