Eksplozija metana u Sibiru napravila rupu duboku 50 metara, meštani u šoku

Kako prenose mediji, ovo je jedna od najvećih rupa koja je ikada pronađena

  • 1
Vrata pakla (gasni krater Darvaza), Turkmenistan Ilustracija, Foto: Printscreen/YouTube/Fearless & Far

Ogromna eksplozija u Sibiru u arktičkoj tundri ostavila je rupu od 50 metara dubine, i to u jeku ogromnih vrućina koje su pogodile to područje.

Prema pisanju medija, do eksplozije je došlo zbog nagomilovanja metana, a rupa je slučajno otkrivena kada je TV ekipa ruskog kanala Rosija 1 preletela iznad mesta incidenta.

Kako prenosi “Miror”, čitavi blokovi zemlje i leda odbačeni su na stotine metra od mesta eksplozije, a naučnici kažu da je tom prilikom oslobođena velika količina energije.

Prema tvrdnjama naučnika, metan se gomilao ispod zemlje pod uticajem rekordno visokih temperatura u arktičkom delu Rusije posle čega je došlo da ogromne eksplozije. Treba napomenuti da je ovo 17. rupa cilindričnog oblika koja je pronađena u poslednjih šest godina, a prethodni krateri pokrenuli su teorije zavere da je reč ili o neidentifikovanim letećim objektima ili da Kremlj testira novo oružje.

Kako se navodi, ovo je jedna od najvećih rupa ikada pronađena. Dr Jevgenjij Čuvilin, vodeći istraživač sa Instituta za nauku i tehnologiju Skolkovo, kaže za ovu rupu da je “neverovatne veličine”.

Profesor Vasilji Bogojavljenski sa Univerziteta za istraživanja nafte i gasa u Moskvi kazao je za ruske medije da je “ovaj objekat unikatan”.

- Rupa sadrži mnogo drugih naučnih informacija, koje ne mogu još da otkrijem - objasnio je Bogojavljenski.

Ovaj stručnjak je ranije tvrdio da bušenje zemlje u potrazi za zemnim gasom možda jedan od faktora što dolazi do ovakvih incidenata.

Video: Samo je bljesnulo na nebu, a onda udarilo o zemlju: Veličanstven snimak pada meteora u Sibiru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Иван

    30. avgust 2020 | 06:02

    Ха,ха метан! Некада се то звало атомска бомба!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA