≫ 

Trampovi i Netanijahuovi ljudi stigli u Abu Dabi prvim istorijskim letom iz Tel Aviva

Članovi izraelske i američke delegacije postali su prvi putnici na novouspostavljenoj liniji Tel Aviv-Abu Dabi

  • 0
Abu Dabi UAE Tel Aviv Džared Kušner Izrael Foto: Tanjug/AP

Visoki savetnici američkog predsednika Donalda Trampa i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua stigli su u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) avionom iz Tel Aviva u ponedeljak kako bi finalizirali istorijski sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Izraela i UAE-a.

Članovi izraelske i američke delegacije postali su prvi putnici na novouspostavljenoj liniji Tel Aviv-Abu Dabi, izraelske avio-kompanije.

Avion je leteo preko teritorija Saudijske Arabije koja nema uspostavljene diplomatske odnose s Izraelom.

- Tako izgleda mir za mir - napisao je na Tviteru Netanijahu.

Sporazum o normalizaciji odnosa, pod posredstvom Vašingtona, objavljen je 13. avgusta te UAE postaje prva arapska zemlja koja će uspostaviti odnose s Izraelom za više od 20 godina, nakon Egipta i Jordana.

Katalizator sporazuma bio je obostrani antagonizam prema Iranu.

Palestinci su ogorčeni potezom UAE-a te su zabrinuti da će sporazum oslabiti panarapsku poziciju, koja uključuje poziv Izraelu da se povuče s okupiranih teritorija i prizna palestinsku državu, u zamenu za uspostavljanje diplomatskih odnosa s arapskim zemljama.

Trampov visoki savetnik i zet Džared Kušner te savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajen predvode američku delegaciju.

Na čelu izraelske delegacije je izraelski savetnik za državnu bezbednost Meir Ben-Šabat.

Delegacije će razgovarati o bilateralnoj saradnji u područjima poput trgovine i turizma, dok će izaslanici izraelske vojske odvojeno posetiti UAE.

U avionu  su putnici pozdravljeni na arapskom, engleskom i hebrejskom, što je gest koji je označio istorijski let iz Tel Aviva za Abu Dabi.

Reč "mir" ispisana je na prozorima pilotske kabine na sva 3 jezika.

Trampov zet i član američke delegacije Džared Kušner objavio je na svom Tviter nalogu: "Juče sam se molio ispred Zida plača da Arapi i Jevreji širom sveta shvate da smo svi mi Božija deca i da prošlost ne sme da determiniše budućnost".

Video: Voda Voda osvojila tržište zemalja Zaliva

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA