SAD posle 33 godine ukida Kipru sankcije na vojnu opremu, Ankara traži da ova odluka bude razmotrena

Vašington je Kipru uveo restrikcije na vojnu opremu 1987. godine, kako bi podstakao ujedinjenje i ograničio trku u naoružanju na ostrvu

  • 0
Virus Outbreak Cyprus Enticing Tourists, Ayia Napa, Aja Napa, Kipar Foto: Tanjug/AP

SAD će Kipru ukinuti sankcije koje važe već 33 godine na vojnu opremu i produbiti bezbednosnu saradnju sa Nikozijom, najavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Majk Pompeo je na Tviteru napisao da će SAD Kipru ukinuti sankcije na vojnu opremu tokom naredne fiskalne godine, prenela je agencija Rojters, navodi Tanjug.

Predsednik Kipra Nikos Anastasijades je nakon telefonskog razgovora sa Pompeom na Tviteru napisao da pozdravlja ovaj potez američkih vlasti.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je rekao da ova odluka "zanemaruje jednakost i balans" na ostrvu i da Ankara očekuje da ona ponovo bude razmotrena.

Upozorio je da će Turska, ukoliko to ne bude slučaj, "preduzeti neophodne recipročne korake u skladu sa svojom pravnom i istorijskom obavezom da garantuje bezbednost turskom narodu na Kipru".

Ankara i Atina su saopštile da su spremne da problem reše putem dijaloga, ali obe strane takođe insistiraju i na zaštiti svojih prava.

Ova odluka doneta je usred rastućih tenzija u oblasti istočnog Mediterana između Grčke i Turske oko prava na potencijalne izvore nalazišta nafte i gasa.

Vašington je Kipru uveo restrikcije na vojnu opremu 1987. godine, kako bi podstakao ujedinjenje i ograničio trku u naoružanju na ostrvu, podeljenom između grčke i turske zajednice.

Kipar je 1974. godine podeljen posle invazije Turske, a više pokušaja primirja između dve strane okončano je bez uspeha.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA