Kina obeležava 75 godina od kraja Drugog svetskog rata: Minut ćutanja za žrtve japanske okupacije

Japanski vojnici su do kraja rata kontinuirano i sistematski činili nebrojena zlodela

  • 0
Kina godišnjica završetka Drugog svetskog rata Foto: Tanjug/AP

U Kini se danas obeležava 75. godišnjica od završetka Drugog svetskog rata na Pacifiku, tokom kojeg je zemlja pretrpela brutalnu invaziju i okupaciju Japana.

U Memorijalnom centru posvećenom vojnicima i civilima koji su izgubili život tokom japanske okupacije, predsednik države Si Ðiping pozvao je prisutne zvaničnike kineske vlade na minut ćutanja, preneo je TAS.

Japan je 1937. godine krenuo u invaziju Kine i sve do završetka rata 1945. godine japanski vojnici su kontinuirano i sistematski činili nebrojena zlodela, uključujući poznati slučaj nazvan Silovanja u Nankingu.

Iako je Japan zvanično potpisao kapitulaciju 2. septembra 1945. godine na američkom bojnom brodu US Misuri, u Kini se 3. septembar obeležava kao godišnjica završetka Drugog svetskog rata jer je, na taj dan održana prva, svenarodna komemorativna svečanost u Kini.

Tokom jučerašnjeg razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, predsednik Si je između ostalog rekao da želi da radi u korist "međunarodne pravde i poštenja", prenela je agencija Sinhua.

Dva državnika su razgovarala telefonom u nameri da naglase zajedničku borbu Kine i Sovjetskog Saveza protiv Sila osovine, ali i da ukažu na blisku saradnju koju Kina i Rusija neguju posledenjih godina s ciljem da se suprotstave uticajima SAD i njenih zapadnih saveznika.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA