NATO objavio da su Grčka i Turska postigle sporazum, Atina demantovala informaciju

Grčki zvaničnik kazao da razgovori o sporazumu "nemaju veze sa realnošću"

  • 0
Grčka Turska Mediteran Foto: Tanjug/AP

Atina je večeras negirala da je postignuta saglasnost sa Turskom o pokretanju razgovora kako bi se izbegli slučajni sukobi na istoku Sredozemnog mora.

Nešto ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg objavio je vest o postizanju sporazuma između Atine i Ankare.

Stoltenberg je naveo da su se nakon njegovih razgovora sa grčkim i turskim rukovodstvom, obe zemlje saglasile da uđu u tehničke razgovore u NATO kako bi ustanovili mehanizam za smanjenje rizika od incidenata na istoku Mediterana.

Međutim, grčki zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan rekao je da "razgovori o sporazumu nemaju veze sa realnosti".

- U svakom slučaju, primetili smo nameru generalnog sekretara NATO-a da radi na stvaranju mehanizma za deeskalaciju unutar okvira Alijanse. Deeskalacija će biti ostvarena kada se povuku svi turski brodovi sa grčke teritorije - istakao je zvaničnik, prenose Nezavisne.

Nemačka, takođe predvodi diplomatsku inicijativu za širi dijalog i kancelar Angela Merkel razgovarala je sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom putem video konferencije.

Turska i Grčka su u sporu oko polaganja prava na rezerve gasa na istoku Mediterana i dužine njihovih kontinentalnih dijelova.

Grčkoj su se vojnim vežbama u istom delu Mediterana pridružile Francuska i Italija a i Turska vrši manevre u istom regionu.

Video: NATO se znoji a morska voda ključa: Sve zbog grčkog ostrva uz obalu Turske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA