≫ 

Skandal trese Ekvador: Srpski narko-bos oslobođen zatvora pre isteka kazne, policija uhapsila sudiju

Srbin osuđen na više od 17 godina robije, kazna mu prvo smanjena, a na kraju pušten posle četiri godine iza rešetaka

  • 2
Ekvador policija Foto: Profimedia/RODRIGO BUENDIA/AFP

Pravosuđe Ekvadora trese veliki skandal, i to zbog srpskog narko-bosa. Kako piše portal Historias, policija je pre dva dana uhapsila sudiju Kristijana Rohu Iguala zbog sumnje da je protivzakonito smanjio zatvorsku kaznu Srbinu Srđanu Jezdimiru i pustio ga na slobodu posle odležane četiri godine.

Akcija "Oro blanko"

- Jezdimir je uhapšen 9. septembra 2014. u Ekvadoru zbog trgovine drogom. Njemu su lisice stavljene u policijskoj akciji "Oro blanko", u kojoj su zaplenjena 153 kilograma kokaina. Srbin je, kao vođa međunarodne narko-bande koja je prodavala kokain na tržištu Evrope, bio osuđen na 17 godina i četiri meseca zatvora. Međutim, zahvaljujući sudiji Kristijanu Rohu Igualu, on je u zatvoru proveo samo četiri godine, pa je u julu pušten na slobodu - prenose mediji iz Ekvadora, navodi Kurir.

Kako navode, sudija je najpre protivustavno smanjio Jezdimiru kaznu sa 17 godina i četiri meseca na 10 godina zatvora, a onda ga je pustio na slobodu i pre nego što je odslužio tu smanjenu kaznu.

- Sudija je primenio nepostojeće načelo blagonaklonosti prema osuđeniku i prvo mu misteriozno smanjio kaznu, a potom ga i oslobodio. Sumnja se da je uhapšeni sudija Srbinu učinio ovu uslugu za određenu novčanu nadoknadu - navode izvori tamošnjih medija.

Jake lokalne veze

Inače, ekvadorska policija je Srđana Jezdimira označila kao vođu međunarodne organizacije u toj državi.

- Srbin ima jake lokalne veze u Južnoj Americi. Veruje se da su članovi njegove grupe nastavili da rade i posle njegovog hapšenja 2014, kao i da su drogu nabavljali u Peruu i prodavali je kupcima iz Evrope, ali i Južne Amerike - navode izvori ekvadorskih medija i dodaju: - Policija je otkrila da je grupa sa Srbinom na čelu posedovala na jugu Ekvadora laboratorije u kojima su prerađivali kokain. U laboratorijama su, prilikom akcije iz 2014, nađeni hemijski perkusori, mikrotalasne rerne, lampe za sušenje, elektronske vage, električne peći i slično. Laboratorija se prostirala na 150 kvadrata.

Tvrdio da je sportista

Tokom suđenja u Južnoj Americi Jezdimir je isticao da u Srbiji nije krivično gonjen nikada i da tamo nema kriminalu prošlost. Govorio je da je u Srbiji bio uspešni sportista, a da je u Ekvador došao preko očeve firme da započne biznis.

- Priložio je i dokaz da je njegova majka bila u Ekvadoru 2013, navodno da kupi farmu, ali da je odustala kada je videla "previše naoružanih ljudi" - pišu mediji.

Kokain u koferu

Srđan Jezdimir je policiji u Latinskoj Americi poznat čitavu deceniju. Bio je hapšen i 2011.

- Tada je priveden na granici između Ekvadora i Perua, a kod sebe je imao nekoliko kilograma kokaina u koferu sa duplim dnom. Policajci su tada ispričali da im je nudio mito od 3.500 dolara da ga puste i ne prijave zaplenu. Međutim, to se nije desilo, pa je bio izveden pred sud u Peruu i oslobođen optužbi - preneli su mediji.

Video: Saradnja Pink Pantera i Anđela pakla: Španska policija uhapsila Srbina uključenog u narko biznis

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    5. septembar 2020 | 00:21

    I kod nas bi sudija bio uhapsen ali ne zato sto je smanjio kaznu nego zato sto mu je trebalo cetiri godine da to uradi. To se radi posle mesec dva max.

  • Posmatrač

    5. septembar 2020 | 10:28

    Tek toliko da se zna da sudije nisu nedodirljive i da mogu da rade šta hoće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA