Turska pozvala vlasti u Prištini da ne otvaraju ambasadu u Jerusalimu

Kako su naveli, to narušava istorijski i pravni status tog grada i palestinskog pitanja

  • 15
Aja Sofija Foto: Tanjug/AP

Turska je pozvala vlasti u Prištini da odustanu od, ako dođe do obostranog priznanja Izraela i tzv. Kosova, namere da otvore ambasadu u Jerusalimu, jer to narušava istorijski i pravni status tog grada i palestinskog pitanja, a moglo bi ugroziti i proces priznavanja Kosova od trećih država, objavila je na sajtu Al Džazira Balkan.

Kako prenosi Kliks, u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je razočaravajuće to što Kosovo razmatra takav korak koji predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih nacija.

Podsetivši kako je upravo Turska bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i kako je podržavala priznavanje Kosova na međunarodnoj sceni, u saopštenju iz Ankare se navodi da takav proces ne treba nastavljati na kršenju međunarodnog prava i patnji palestinskog naroda čija je zemlja okupirana.

Brojne odluke UN navode kako je rešenje bliskoistočne krize moguće jedino uspostavom nezavisne palestinske države na granicama iz 1967. godine i sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, zaključuje tursko Ministarstvo.

Obostrano priznanje Izraela i tzv. Kosova i otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu predviđeno je sporazumom o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine koji su u petak u Vašingtonu potpisali predsednik SAD Donald Tramp i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Video: Tramp: Istorijski dan za Srbiju i Kosovo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sulejman poturica

    6. septembar 2020 | 19:44

    Stante pase I harambase brinite vi brige vase.

  • Lazar

    6. septembar 2020 | 18:14

    A proglašenje nezavisnosti Kosova nije protivno Međunarodnog prava i rezoluciji ujedinjenih nacija ?!

  • Fidel

    6. septembar 2020 | 17:55

    Aj sad šiptari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA