Počelo suđenje Asanžu: Preti mu zatvorska kazna od 175 godina

Nekoliko desetina Asanžovih pristalica, među kojima su modna kreatorka Vivijan Vestvud i Asanžova partnerka Stela Moris, okupili su se ispred suda kako bi mu pružili podršku

  • 4
Julian Assange, Džulijan Asanž, Foto: Tanjug/AP

U Londonskom sudu danas je počelo saslušanje osnovača Vikiliksa Džulijana Asanža kome se sudi za odavanje poverljivih podataka američke vlade.

Asanž, koji se već godinu dana nalazi u britanskom zatvoru i zvanično je odbacio zahtev SAD da bude izručen toj zemlji, prenosi AP.

Nekoliko desetina Asanžovih pristalica, među kojima su modna kreatorka Vivijan Vestvud i Asanžova partnerka Stela Moris, okupili su se ispred suda kako bi mu pružili podršku.

Asanžu, ukoliko bude osuđen preti zatvorska kazna od 175 godina.

U optužnici se navodi da je Asanž zajedno sa bivšim pripadnikom američke vojske Čelsi Mening objavio hiljade tajnih diplomatskih kanala i vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu, ali i da se udružio sa nekoliko hakerskih organizacija kako bi pribavio poverljive dokumente.

Asanžovi advokati tvrde da je proces politički motivisan i da suđenje njemu predstavlja zloupotrebu moći koja može da dovede u pitanje slobodu medija širom sveta.

Asanžovi problemi za zakonom počeli su 2010. godine kada je uhapšen u Londonu zbog navodnog silovanja dve žene u Švedskoj, a on je odbio da bude izručen toj zemlji strahujući da bi mogla da ga izruči SAD.

Dve godine kasnije on je pobegao u ambasadu Ekvadora u Londonu, iz koje je izbačen u aprilu 2019. godine.

Već godinu dana Asanž se nalazi u londonskom Belmaš zatvoru i čeka da se saslušanje završi, a njegove mnogobrojne pristalice tvrde da su mu ugroženi i prihičko i fizičko zdravlje, da je u depresiji i da ima probleme sa zubima.

Očekuje se da će presuda biti doneta u narednim nedeljama, možda čak i mesecima.

Video: Prvi snimak Asanža od kako je u zatvoru

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravedni

    7. septembar 2020 | 16:56

    Pa nije kornjača da živi trista godina.

  • Mihailo

    7. septembar 2020 | 14:05

    Trebali su to zaokružiti na 200 😂

  • Перагеније

    7. septembar 2020 | 13:38

    Хехе, англосексонска правда: није крив МОЋНИ злочинац, већ онај ко је то обелоданио.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA