≫ 

Kašogijevi sinovi "poštedeli" ubice: Nova presuda razbesnela verenicu ubijenog novinara

Suđenje je održano pod velom tajne, a imena osuđenih ubica su i dalje zapečaćena

  • 0
Jamal Khashoggi, Džamal Kašogi , verenica, ubistvo, sud u Istanbulu Foto: Tanjug/AP

Ubice Džamala Kašogija, novinara "Vašington posta", poreklom iz Saudijske Arabije, osuđene su juče na zatvorske kazne u rasponu od sedam do 20 godina. Porodica Kašogija, njegovi sinovi, pozdravili su presudu hvaleći saudijski pravosudni sistem, dok je pak njegova verenica ocenila da je reč "o ruganju pravdi".

Advokat porodice Kašogi Matusim Kašogi rekao je za list "Ašark al Avsat" da je reč o "presudama koje prihvata sud koji upravlja božjim zakonom i javnim poretkom".

Petorica muškaraca osuđena su na 20 godina zatvora, a još trojica su osuđena na kazne zatvora od sedam do deset godina u ponedeljak. To je bila druga presuda u slučaju Džamala Kašogija, pošto je presuda donesena u decembru prvu petoricu osudila na smrtne kazne. Njih petorica su direktno učestvovali u ubistvu novinara, dok su ostala trojica dobila blaže kazne.

Ova druga presuda morala je da bude donesena pošto je Kašogijeva porodica, odnosno njegovi sinovi, pomilovali napadače u maju, a pod saudijskim zakonom to automatski isključuje smrtnu kaznu.

Suđenje je održano pod velom tajne, a imena osuđenih ubica su i dalje zapečaćena.

Nova presuda, koja je zanačajno blaža u odnosu na prethodnu, izazvala je bes javnosti, a među prvima je reagovala Kašogijeva nekadašnja verenica Hatise Čengiz koja je navela da je reč "o potpunom ruganju pravdi".

Jamal Khashoggi, Džamal Kašogi , verenica, ubistvo, sud u Istanbulu Foto: Tanjug/AP

- Saudijski zvaničnici zatvaraju slučaj a da svet nije saznao istinu o tome ko je odgovoran za Džamalovo ubistvo. Ko je planirao, ko je naručio, gde je telo? Ovo su najobičnija i najvažnija pitanja koja ostaju bez odgovora - rekla je ona.

Presuda ne odgoavara takođe ni turskoj vladi, piše Raša tudej. Ankara je obećala da će nastaviti sa sopstvenom istragom o ubistvu, tvrdeći da je priroda tajnosti saudijskog suđenja ostavila više pitanja bez odgovora.

- Ne postoji sud ili agencija na svetu koja primenjuje sud Božji kao što to čine sudovi u Kraljevini Saudijskoj Arabiji - navodi se.

Kako se veruje, Džamal Kašogi je ubijen unutar saudijskog konzulata u Istanbulu u oktobru 2018. godine gde je otišao kako bi okončao brak sa suprugom te se posle venčao sa verenicom koja ga je čekala ispred zgrade. Nikada se nije vratio, već je tamo zarobljen, brutalno ubijen i navodno raskomadan.

Rijad je prvobitno negirao bilo kakvu umešanost, a ubistvo je dovelo do međunarodne krize, te su evropske nacije čak uvele zabranu prodavanja oružja kraljevini.

Kašogijevi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Video: Ekstremno uznemirujući sadržaj: Muškarac preminuo od posledica mučenja policije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA