≫ 

"Poslednjem evropskom diktatoru" suprotstavile su se 3 žene: Dve su pobegle, treća je "nestala"

Beloruski državni mediji su danas objavili da je Marija Kolesnikova, opozicionarka za koju se juče pronela vest da je oteta, uhvaćena na beloruskoj strani granice sa Ukrajinom

  • 10
Belorusija Minsk miting Svetlana Tikhanovskaya Foto: Tanjug/AP

Prošlo je pet nedelja od kada su objavljeni rezultati predsedničkih izbora u Belorusiji. Centralna izborna komisija objavila je da je Aleksandar Lukašenko, često opisivan kao "poslednji evropski diktator" osvojio 80,23 odsto glasova.

U nedeljama koje su usledile, Belorusiju su potresli masovni protesti građana koji veruju da su rezultati namešteni. Policija je prekidala okupljanje, a tri najznačajnije opozicione predstavnice, tri žene, nestale su iz javnosti ili otišle iz Belorusije.

Beloruski državni mediji su danas objavili da je Marija Kolesnikova, opozicionarka za koju se juče pronela vest da je oteta, uhvaćena na beloruskoj strani granice sa Ukrajinom.

- Nestanak kandidata van svake sumnje pokazuje brutalnost ovog režima i koliko je važno da međunarodna zajednica ne izgubi interesovanje za užasne događaje koji su se dogodili od izbora - rekao je Tom Tagenhat, šef britanskog Komiteta za spoljne poslove.

Kolesnikova je udružila snage sa još dve opozicionarke Svetlanom Tihanovskajom i Veronikom Cepkalo u nameri da sruše režim Lukašenka nakon što je nekoliko opozicionara moralo da uhapšeno ili im je zabranjeno da se kandiduju za predsednika.

Tihanovskaja i Cepalko su napustile Belorusiju nedugo nakon izbora, dok je Kolesnikova ostala i javno govorila protiv ovih rezultata. Za CNN je rekla u intervjuu od 13. avgusta da Lukašenko "mora da prihvati da ga beloruski narod ne voli i da ne želi da on ostane predsednik".

Belarus Protests Dmitri Lovetsky

Marija Kolesnikova

Kolesnikova je nestala u centru Minska u ponedeljak. Dvojica njenih kolega iz Koordinacionog saveta, glave beloruske opozicione grupacije, takođe su nestala nedugo potom.

Njih dvojica su prošla kroz prelaz Aleksandrovka u Ukrajinu u jutarnjim satima, prema podacima beloruske granične kontrole. Kolesnikova nije bila sa njima.

Ukrajinski graničari takođe su potvrdili da Kolesnikova "nije stigla na granicu".

Tihanovskaja je sa druge strane, govoreći o ovom slučaju, navela da njene saradnike "jure, kidnapuju i maltretiraju", te da u ovom trenutku ne zna gde je Kolesnikova.

Belorusija protesti Svyatlana Tsikhanouskaya Foto: Tanjug/AP

Svetlana Tihanovskaja

Tihanovskaja, glavna opoziciona kandidatkinja na izborima u avgustu, napustila je zemlju nekoliko dana kasnije nakon što su snage bezbednosti krenule u opsežnu akciju prekidanja protesta.

Svetlana se kandidovala umesto svog supruga koji je uhapšen i ona se trenutno nalazi u susednoj Litvaniji sa decom.

Javno je dovodila u pitanje rezultate izbora, tražeći ponovno prebrojavanje glasova jer je Centralna izborna komisija objavila da je ona osvojila samo 9,9 odsto glasova.

- Ne priznajemo rezultate ovih izbora. Videli smo protokol, zahtevamo da ne ćute oni koji smatraju da su njihovi glasovi pokradeni - rekla je ona.

Svyatlana Tsikhanouskaya Belorusija protesti Foto: Tanjug/AP

Veronika Cepkalo

Radila je kao savetnica Tihanovskoj, a u međuvremenu je napustila Belorusiju i otišla u Moskvu iz bezbednosnih razloga pre nego što se glasanje i održalo.

Njen suprug Valerij Cepkalo, bivši ambasador Belorusije u SAD nije mogao da se registruje kao kandidat i otišao je u Rusiju sa decom, plašeći se pretnji i hapšenja,

Porodica je trenutno u Poljskoj, a 19. avgusta Cepkalo je za Rojters rekla da je "Tihanovskaja jedini zakoniti predsednik Belorusije". Dodala je da bi volela da se vrati u domovinu, ali da su šanse da tamo bude uhapšena "veoma, veoma visoke".

Video: Belorusija, zemlja čuda: Nema siromašnih ali nema ni demokratije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • QQQ

    8. septembar 2020 | 15:45

    Narode beloruski kada budete prošli kao Libijci,Sirijci,Iračani i drugi (koje je zapad oslobodio) biće mnogo kasno zato dok još niste pogrešili oteraje te plaćenike i živite mirno kao i do sada.Nemojte posle da se češete gde vas ne svrbi.

  • Patripta

    8. septembar 2020 | 15:41

    Tri zene tri izdajnice i sakupljacice stranih donacoja.

  • Mimi

    8. septembar 2020 | 15:29

    Neka samo Britanci ne pričaju o pravdi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA