"Ako Zapad napadne Rusiju, Belorusija ulazi u rat": Lukašenko o podršci komšijama i Putinu

Lukašenko je prošlog meseca naložio ministarstvu odbrane Belorusije da budno motri na pokrete snaga NATO-a u Poljskoj i Litvaniji

  • 12
Alexander Lukashenko, Aleksandar Lukašenko Foto: Tanjug/AP

Ako zapadne zemlje izvrše agresiju na Rusiju, Belorusija će ući u rat, izjavio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko tokom u intervjuu za ruske medije.

- U slučaju da neko pokuša da napadne Rusiju preko Belorusije ili u blizini beloruskih granica, naša armija od 60-65 hiljada vojnika ućiće u rat. Prema odredbama sporazuma o Kolektivnoj bezbednosti i sporazuma o državnoj uniji, Zapad je u našoj zoni odgovornosti - izjavio je Lukašenko, javlja TASS, a prenosi Tanjug.

- Ako se dogodi takav napad sa zapada, severa ili juga, odmah ćemo pohitati u pomoć Rusiji - zaključio je beloruski predsednik.

Lukašenko je prošlog meseca naložio ministarstvu odbrane Belorusije da budno motri na pokrete snaga NATO-a u Poljskoj i Litvaniji i da borbenu gotovost podigne na viši nivo u jedinicama koje kontrolišu zapadne granice Belorusije.

Nešto kasnije, 19. avgusta, beloruski ministar odbrane Viktor Krenjin naredio je da se pogranična armijska oblast Grodno pojača taktičkim raketnim jedinicama, višecevnim raketnim baterijama, bespilotnim letelicama i protivvazdušnim raketnim sistemima.

Video: Protesti ispred Lukašenkove rezidencije, on iz helikoptera izašao sa puškom u ruci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Navaljni nemacki placenik

    9. septembar 2020 | 20:08

    Rusija,Srbija I Belorusija braca zauvek.

  • Boža zemunac

    9. septembar 2020 | 22:09

    Ja bi voleo da napadnu, pa da dobiju po ušima.

  • TorA

    9. septembar 2020 | 22:14

    Ovo mi malo zvuči smešno. Do juče je Lukašenko nešto prkosio Putinu a sad kad mu se drma stolica onda bi i u rat. Klasični diktator kome je samo svoja stolica važna. Ništa protiv Lukašenka i hvala mu za podršku koju uvek pruža Srbiji ali istina je istina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA