Kolike šanse ima Donald Tramp za osvajanje Nobelove nagrade za mir, a šta kažu kvote?

Juče je objavljeno da je predsednik Sjedinjenih Američkih Država nominovan za Nobelovu nagradu za mir

  • 4
Tramp, Nobelova nagrada Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP/Shutterstock

Norveški političar Kristijan Tajbring Gjede objavio je u sredu da je nominovao američkog predsednika Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir.

- Nije važno kako se Tramp ponaša u domovini i šta kaže na konferencijama za novinare, on ima apsolutnu šansu za dobijanje Nobelove nagrade - rekao je Norvežanin za AP.

Tajbring Gjede je norveški poslanik koji se protivi migrantima i smatra da bi Tramp trebalo da dobije Nobela zbog "rada na mirovnom sporazumu između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela koji otvara put za mogući mir na Bliskom istoku".

Objavljeno je da su se UAE i Izrael dogovorile o postizanju punih diplomatskih odnosa kao deo dogovora o zaustavljanju aneksije okupiranog zemljišta koje su Palestinci tražili za svoju buduću državu. To znači i da su UAE prva arapska zemlja Perijskog zaliva koja ima diplomatske odnose sa Izraelom.

Mnogi politički komentatori ovaj potez su videli kao veliku pobedu za Trampa. Ipak, ima i kritičara koji tvrde da ovaj sporazum neće zaista dovesti do transformacije u odnosima.

Palestinski lider Mahmun Abas označio je sporazum "izdajom".

Video: Ovo su osobe zbog kojih Nobelova nagrada više nije najveća počast

Kvote u kladionicama

Šanse da Donald Tramp osvoji prestižnu nagradu bile su na početku nedelje veoma tanke, sa kvotom 101 prema Betferu.

Ipak, nakon objave nominacije, Trampove šanse su skočile i to rame uz rame sa osnivačem Majkrosota Bilom Gejtsom (kvota 21).

- Iznenadna nominacija Donalda Trampa dovela je do toga da kladionice vide njega kao osvajača nagrade za kojom toliko dugo žudi. U godini u kojoj bi mogao da pobedi na predsedničkim izborima, nemoguće je potpuno ga isključiti - naveo je Sem Rosbotom iz Betfera.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern nalazi se na prvom mestu među svetskim liderima sa kvotom 6, dobila je svetsko priznanje za rešavanje krize sa korona virusom u svojoj zemlji.

Trku predvode još i švedska aktivistkinja Greta Tunberg (kvota 4) i Svetska zdravstvena organizacija (kvota 3,5).

Norveški komitet primi na stotine nominacija svake godine. I dok je Trampova podigla mnoge obrve, i brojni prethodni kandidati bili su kontroverzni iz različitih razloga.

Tramp ne bi bio prvi američki predsednik koji bi poneo titulu nobelovca. Nagrada je 2009. godine pripala Baraku Obami "za njegove izvanredne napore na jačanju međunarodne diplomatije i saranje među narodima".

Ipak, mnogi su tvrdili da je nagrada bila i politički vođena, ali i preuranjena jer je dodeljena devet meseci nakon dobijanja prvog mandata, što se ne može reći za Trampa koji je na vlasti od 2017. godine.

Video: Tramp naredio Melaniji da se smeje: Ona nabacila najkiseliji osmeh na svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    10. septembar 2020 | 11:43

    Samo da pobedi Bajdena fasistu💪

  • Srbenda

    10. septembar 2020 | 12:13

    Tramp nije zao covek, samo da on pobedi i nece biti ratova ako Bajden pobedi neka nam je svima Bog u pomoci

  • Boban

    10. septembar 2020 | 13:55

    U danasnje ta nagrada ne vredi nista i svaka budala je dobije, tako je i Klinton dobio a ima na svojim rukama krv od preko nekoliko hiljada ubijenih ljudi njegovom zaslugom.... Dobili je i obama i bush a napali Irak, Avganistan i ko zna koliko hiljada je poginulo zbog nih....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA