≫ 

Istorijski mirovni pregovori o Avganistanu, talibani i Amerikanci za istim stolom

Očekuje se da snage talibana obustave oružane akcije protiv snaga vlade u Kabulu

  • 0
Amerikanci Avganistan vojska Avganistan, Foto: Tanjug/AP

Današnjom svečanom ceremonijom u katarskoj prestonici Dohi počeli su mirovni pregvori između vlade Avganistana i pobunjenika talibana koji bi trebalo da donesu mir Avanistanu devastiranom tokom 20-godišnjeg građanskog rata u kome su život izgubile desetine hiljada ljudi, objavljuje Tanjug.

Konflikt u Avganistanu je istovremeno i najduža američka vojna operacija u inostranstvu tokom koje su se u Beloj kući promenila tri predsednika.

Ceremonija je počela u 9.00 po lokalnom vremenu deklamovanjem delova Kurana i uvodnim, pozdravnim govorom šef katarske diplomatije Mohameda bin Abdulrahmana Al Tanija.

Glavni pregovarači su predsedavajući avganistansklog mirovnog saveta Abdulah Abdulah, lider političkog krila talibana mula Baradar Akund i američki državni sekrertar Majk Pompeo, preneo je Rojters.

Iz diplomatskih izvora stižu procene da je uspeh to što su predstavnici sukobljenih strana pristali da zajedno sednu za pregovarački sto, ali i sumnje da će put do mira biti trnovit.

Ovi mirovni pregovori su deo sporazuma koji su potpisali talibani sa SAD u februaru ove godine, kojim je predviđeno povlačenje većeg dela američkog vojnog kontingenta iz Avganistana do novembra ove godine.

- Snage talibana moraće da obustave oružane akcije protiv snaga vlade u Kabulu i civilnog stanovništva, što su do sada odbijali lideri ovog pobunjeničkog pokreta - ukazuju evropske diplomate.

"Rešenje nam neće stići sa bojnog polja, to svi znamo", predočila je Debora Lajon, specijalna izaslanica UN za Avganistan.

Video: Doček hrvatskog vojnika poginulog u Avganistanu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA