Iran pogubio šampiona u rvanju: Optužen je za ubistvo, a priznao je sve jer je mučen?

Afkari je osuđen na smrt zbog ubistva pripadnika obezbeđenja tokom antivladinih protesta 2018. godine

  • 1

Iran je pogubio rvača Navida Afkarija (27) optuženog za ubistvo, objavili su državni mediji, iako su postojali brojni međunarodni pozivi da sportista bude pošteđen.

Afkari je osuđen na smrt zbog ubistva pripadnika obezbeđenja tokom antivladinih protesta 2018. godine. Rekao je da je bio mučen kako bi dao priznanje, navodi BBC.

Unija koja predstavlja 85.000 sportista širom sveta bila je među onima koji su pozvali da se pogubljenje spreči. Svetska asocijacija sporta je navela da je on bio "nepravedno na meti jer je učestvovao u protestima" i pozvala je na isključivanje Irana iz svetskog sporta ukoliko Afkari bude ubijen.

Američki predsednik Donald Tramp je takođe zatražio milost, rekavši da je "jedini čin rvača bio antivladin protest na ulicamna".

Međunarodni olimpijski komitet je egzekuciju nazvao "veoma tužnom vešću" i dodao da su njihove "misli uz porodicu i prijatelje rvača".

Afkari je ubijen vešanjem u gradu Širaz na jugu Irana. Njegova braća Vahin i Habib osuđeni su na 54, odnosno 27 godina zatvora u istom slučaju.

U audio snimku koji je procurio iz zatvora, čuje se kako Afkari navodi da je tamo maltretiran, te je njihova majka navela da su njeni sinovi naterani da svedoče jedan protiv drugog.

Iranski zvaničnici negirali su optužbe.

Afkari je bio nacionalni šampion u rvanju, sportu koji ima dugu istoriju i veoma je popularan u Iranu.

Video: U slučaju rata Iran ima prednost u odlučnoj populaciji ali Amerika ih je opkolila sa svih strana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    12. septembar 2020 | 19:22

    Kada bi se kod nas vesalo na terazijama to bi bio za zapad anticivilizacijski cin,priznajte mnogi su to trazili u nekim antivladinim protestima,ova Srbija kakva god da je majka Mara za sve ljude bez obzira kakvog je ko profila ,ljudskog karaktera ili zvanja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA