Erdogan upozorio Makrona: "Nemoj da se kačiš sa Turskom"

Makron je u četvrtak rekao da Evropa mora da bude "jasna i čvrsta, ne sa turskom nacijom i narodom, već vladom predsednika Erdogana, koji je preduzeo neprihvatljive aktivnosti"

  • 14
Recep Tayyip Erdogan, Redžep Tajir Erdogan Foto: Tanjug/AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas francuskog lidera Emanuela Makrona da se "ne kači" sa Turskom, pošto su tenzije između NATO saveznika eksalirale.

- Ne kačite se sa turskim narodom. Ne kačite se sa Turskom - rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju iz Istanbula gde se obeležava 40. godišnjica vojnog puča.

Makron je, da podsetimo, oštro osudio Ankaru zbog tenzija na Mediteranu i spora sa Grčkom i Kiprom zbog istraživanja na moru.

Erdogan zahteva od Grčke da odustane od pogrešnih akcija, a obe zemlje su pojačale vojno prisustvo u vodama Sredozemnog mora.

Makron je u četvrtak rekao da Evropa mora da bude "jasna i čvrsta, ne sa turskom nacijom i narodom, već vladom predsednika Erdogana, koji je preduzeo neprihvatljive aktivnosti".

Erdogan, pak, tvrdi da Makronu nedostaje znanja iz istorije.

- Gospodine Makrone, imaćete još problema sa mnom - zapretio je Erdogan.

Dodao je da Francuska ne može "da daje lekcije iz humanosti Turskoj" i da Makron prvo pogleda svoju zemlju, posebno kada je reč o Alžiru i ulozi koju je imala u genocidu u Ruandi 1994. godine.

- Makrone, već nemaš dovoljno vremena - rekao je Erdogan, aludirajući na naredne francuske predsedničke izbore koji će se održati 2022. godine.

Odnosi između dve zemlje već su na tankom ledu s obzirom na sporove oko Sirije i Libije.

Video: NATO se znoji a morska voda ključa: Sve zbog grčkog ostrva uz obalu Turske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    12. septembar 2020 | 22:41

    OCITO JE DA PANDEMIJA DELUJE I NA LIDERE SVETSKIH SILA !!! SMANJITE UZITAK PRETNJI JER NAM RAT ONDA NECE BITI STRAN U EVROPI I U SVETU !! ZAR VAM NIJE DOVOLJAN BIOLOSKI RAT KOJI NAM RAZARA SVETSKU EKONOMIJU!!

  • 111

    12. septembar 2020 | 22:28

    Pa Francuska bi te zgazila za 3 dana

  • Oki

    12. septembar 2020 | 23:04

    Gde ćeš na tursku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA