≫ 

Dokumentarac zabrinuo svet, čuveni prirodnjak upozorava: "Sve zavisi od nas"

Film sadrži stravične scene, poput majmuna koji mahnito s drveća skaču u reku kako bi se spasili od požara ili koale koja šepajući prelazi put u na propast osuđenoj potrazi za skloništem od iste nepogode

  • 0
Australija požari Foto: Tanjug/AP

Najpoznatiji televizijski prirodnjak Sir Dejvid Atenborou, kojeg u Britaniji smatraju nacionalnim blagom, u svom novom dokumentarcu iznosi dosad najoštrije upozorenje čovečanstvu, a to je da u svrhu našeg opstanka moramo da očuvamo i druge vrste.

U jednosatnom filmu "Extinction: The Facts" (Istrebljenje: Činjenice), koji je u nedelju prikazan na BBC-ju, Atenborou se ne suzdržava od toga da prikaže razorne posledice uništavanja prirodnih staništa i to jasno povezuje s pojavom pandemija poput ove s korona virusom.

Dokumentarac je prikazan svega nekoliko dana pošto su stručnjaci upozorili da je populacija životinja, ptica i riba u manje od 50 godina 'pometena' za dve trećine i to zbog ljudske prekomerne konzumacije.

- Suočeni smo s krizom - kaže Atenborou na početku filma, i to one koja će imati posledice na sve nas.

Film sadrži stravične scene, poput majmuna koji mahnito s drveća skaču u reku kako bi se spasili od požara ili koale koja šepajući prelazi put u na propast osuđenoj potrazi za skloništem od iste nepogode.

Autor "Plave planete" i "Planeta Zemlja" u novom filmu takođe istražuje izvor Covid-19 među populacijom šišmiša u pećinama u kineskoj pokrajini Junan. Prikazuje i kinesku 'mokru tržnicu' u Vuhanu, specijalizovanu za prodaju divljnih životinja ljudima za jelo, za koju se veruje da je izvor širenja pandemije svetom.

Atenborou je otišao i u srednju Afriku kako bi pokazao poslednja dva živa severna bela nosoroga, majku i ćerku.

- U svom životu sam se susreo s nekim od izuzetnih vrsta životinja i tek sada shvatam koliko sam bio srećan jer će neke od tih čudesnih životinja zauvek nestati - rekao je 94-godišnji prirodnjak.

Ali, kaže da postoji nada. Atenborou je 70-ih godina prošlog veka snimio film o planinskim gorilama na granici Ruande i Konga koje su tada bile na rubu izumiranja. Zahvaljujući odlučnoj kampanji za njihovo spasavanje, broj im je s 250 do danas povećan na više od hiljadu, pa se Atenborou mogao susresti s potomcima zaigrane majmunice koju je snimao pre 40 godina.

- Ja to možda neću doživeti, ali ako donesemo prave odluke u ovom kritičnom trenutku, možemo sačuvati ekosistem naše planete, njenu izvanrednu bioraznolikost i sve njene stanovnike. Ono što će se dogoditi zavisi od nas - zaključuje Atenborou.

Video: Srceparajući momenat u Australiji, malena koala posle suše i požara liže kišu s asfalta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA