≫ 

Za respiratorima i maskama se jurilo, sada skupljaju prašinu: Plaćeni milione evra, čame u skladištu

U nemačkim skladištima se taloži medicinska oprema nabavljana u panici po izbijanju pandemije. Tako su potrošene ogromne pare, a jedino rešenje je da se oprema poklanja. Na tržištu više ne vlada veliko interesovanje

  • 3
Zaštitne maske Nemačka koronavirus Foto: Tanjug/AP

Betina Dikes ide dugim hodnikom, u ruci joj je svežanj ključeva. Nakon što je otvorila više vrata, stiže u skladište gde je u kutijama smešteno 50 respiratora - nekorišćenih. Dikes je većnica u Bad Krojcnahu nadomak Frankfurta u Nemačkoj i u martu je poručila pedeset ovih uređaja. Gradić mora da ih plati preko dva miliona evra.

- Tada se odjednom otvorila mogućnost za porudžbinu. Donela sam odluku iz straha od talasa korone i na osnovu tadašnjih prognoza Instituta Robert Koh - rekla je lokalna političarka za javni servis SWR.

- Pred očima sam imala slike iz Italije. Htela sam tako nešto da sprečim kod nas po svaku cenu - rekla je ona.

Slično je i na drugim mestima. Početkom godine je savezno Ministarstvo zdravlja poručilo preko 26.000 respiratora i tako nameravalo da udvostruči broj kreveta intenzivne nege opremljenih ovim uređajima. No ni postojeći kapaciteti nisu bili ni izbliza popunjeni, prenosi Dojče vele.

Već oko mesec dana po izbijanju pandemije, prve privatne klinike su sasvim uklonile takozvane kovid-stanice. Jednostavno - nije im se isplatilo jer pacijenata nije bilo dovoljno, nasuprot apokaliptičnim scenarijima koje su neki predviđali. Bolnice su se brzo vratile u redovni režim obavljajući ranije odložene operacije.

Doniraju i maske

Za sada su nemačke pokrajine preuzele svega 2.000 novih respiratora pa traju pregovori sa proizvođačima da se deo porudžbine otkaže. Već je 200 respiratora donirano Francuskoj, Italiji i Španiji, a ukupno 334 Bosni i Hercegovini, tzv. Kosovu i Severnoj Makedoniji.

Slično je sa maskama kojih je podeljeno 278 miliona, između ostalog i balkanskim državama. Prema navodima Ministarstva zdravlja, do kraja iduće godine će u Nemačku stići još 4,2 milijarde hirurških maski i 1,7 milijardi maski sa filterom.

Dok je u martu i aprilu vladala nestašica i sredstava za dezinfekciju i jednokratnih maski, cena jedne maske često je prelazila evro. Danas se one svuda mogu naći u velikim pakovanjima za četrdesetak centi po komadu.

Kritičari prebacuju ministru zdravlja Jensu Španu brzopleto trošenje stotina miliona evra. Odobrenje za taj trošak bez mnogo premišljanja dalo je i Ministarstvo finansija, iako su u martu i aprilu cene eksplodirale zbog globalne potražnje.

- Nije kupovano previše. Pa nismo znali koliko će loše biti - kaže socijaldemokratski poslanik Karl Lauterbah, čija je stranka u vladajućoj koaliciji.

- Na stanicama intenzivne nege nam najverovatnije neće trebati dodatni uređaji. Ali aparati su sada potrebni u inostranstvu. Korona je međunarodni zajednički izazov - rekao je on.

Betina Dikes pak ne može da računa na razumevanje opozicije u svojoj varoši. Deo opozicionara u okružnom parlamentu preti da će je tužiti zbog rasipanja novca. Ona odgovara: "Radila sam po savesti. Ne kajem se".

Respiratore iz skladišta ne želi da poklanja nikome. Da li će moći da ih proda? To za sada deluje malo verovatno.

Video: Krizni štab: Ovo su mere za one koji se vrate u Srbiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    15. septembar 2020 | 12:36

    Maske ce se potrositi to godinama moze da traje, lekari ih svakako nose oduvek. A za respiratore ispali glupi svi sta da se radi. Na kraju ispade nestorovic sve u pravu, obican grip. Smrtnost mala, ali panika i dalje traje

  • Neki Tamo

    15. septembar 2020 | 12:42

    A sta je sa nasim viskom respiratora koji su nabavljeni na način "ne pitajte me" kako?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA