≫ 

Podaci o ruskoj vakcini u uglednom časopisu zabrinuli naučnike, traže pojašnjenja

Glavni autor ruske studije, dr Denis Logunov iz Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja u Moskvi porekao je da je bilo grešaka u publikaciji i dodao da je u kontaktu s Lancetom i da je "spreman da razjasni sva pitanja"

  • 3
Rusija, vakcina, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Grupa naučnika iz celog sveta izrazila je zabrinutost zbog "ponavljajućih obrazaca podataka" u studiji o ruskoj vakcini protiv korona virusa Sputnjik V  koja je nedavno objavljena u uglednom medicinskom časopisu Lancet.

Prema toj studiji, zasnovanoj na prve dve faze kliničkih ispitivanja na 76 ispitanika, vakcina Sputnjik V. pokazalo se sigurno i delotvorno pa su nuspojave kod nekoliko ljudi bile ograničene na blage, kratkotrajne učinke, poput glavobolje ili crvenila na mestu ubrizgavanja. Vakcina, nazvana Sputnjik V., u čast prvog satelita koji je 1957. godine u svemir lansirao Sovjetski Savez, prva je odobrena vakcina protiv koronavirusa, piše Jutarnji.

Kako navodi časopis Nature, 38 istraživača obratilo se putem otvorenog pisma autorima ruske studije i upozoravaju da se neki podaci u studiji dupliraju i da nisu detaljno raščlanjeni.

- Iako je istraživanje opisano u ovoj studiji potencijalno značajno, način predstavljanja podataka izaziva neke zabrinutosti zbog kojih je potreban pristup izvornim podacima kako bi se to u potpunosti istražilo - navodi se u otvorenom pismu.

Pismo je objavljeno na blogu molekularnog biologa Enrika Bučija, koji je na čelu male italijanske kompanije Resis posvećene komercijalizaciji alata i usluga za poboljšanje integriteta istraživanja podataka u naučnom publikovanju.

- Mi ne navodimo da je došlo do kršenja naučne procedure već tražimo pojašnjenja - kaže Buči.

- Osnovni podaci studije trebalo bi da budu dostupni. Imamo puno upitnih podataka u smislu njihove prezentacije. Možda su podaci dobri, ali ne možemo prosuditi – rekao je američki epidemiolog Majkl Favorov i jedan od potpisnika otvorenog pisma.

On je istakao da se odluka časopisa Lancet o objavljivanju studije bez temeljnih podataka čini neobičnom.

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

Naime, kada su istom časopisu objavljene kliničke studije o vakcini protiv korona virusa, koje su razvili Univerzitet Oksford i farmaceutska kompanija AstraZeneca, propraćene su velikom količinom dopunskih podataka koje su drugi istraživači mogli detaljno da prouče.

U članku u listu Nature navodi se da je časopis Lancet odbio da komentariše svoju politiku pružanja podataka u prilog kliničkim ispitivanjima koje objavljuje. Međutim, ugledni medicinski časopis objavio je izjavu u kojoj kaže da je "pozvao autore ruske studije vakcine da odgovore na pitanja postavljena u otvorenom pismu Enrika Bučija” te da će i dalje pomno pratiti situaciju.

Bez odgovora

 

Glavni autor ruske studije, dr Denis Logunov iz Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja u Moskvi, odbio je da odgovori na upite iz Naturea pa je u izjavi za jedan ruski medij naglasio da nema nameru da odgovora na otvoreno pismo. Porekao je da je bilo grešaka u publikaciji i dodao da je u kontaktu s Lancetom i da je "spreman da razjasni sva pitanja".

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je 11. avgusta objavio da je vakcina Sputnjik V. odobrena kao sigurna za upotrebu, iako još nije niti počela treća faza kliničkih ispitivanja što je izazvalo brojne kritike na stručnjaka na Zapadu, ali i predstavnika Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Treća faza kliničkih ispitivanja Sputnjik V. počela je 26. avgusta, a u nju bi trebalo biti uključeno 40.000 ispitanika. Rezultati će biti objavljeni krajem novembra.

Video: Srbija je među prvima stala u red za kupovinu vakcine protiv korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA