≫ 

Džabe Bajden sluša "Despasito": Latinoamerikanci sa Floride će presuditi da Tramp ostane na vlasti?

Američka savezna država koja bi mogla da bude presudna, navikla je na dramatične izborne sporove, što je rezultat njene krajnje političke polarizacije

  • 3
Donald Tramp, Džo Bajden Foto-montaža: Tanjug/AP, Pixabay

Nedavno sprovedene ankete povodom predstojećih predsedničkih izbora u SAD pokazuju da je između dvojice predsedničkih kandidata, republikanca i aktuelnog predsednika Donalda Trampa i demokrate Džoa Bajdena, prilično neizvesno. To se posebno odnosi na jednu, može se reći i ključnu američku državu, Floridu.

Američka savezna država koja bi mogla da bude presudna, navikla je na dramatične izborne sporove, što je rezultat njene krajnje političke polarizacije.

Florida je gotovo podeljena tačno na pola između demokrata i republikanaca, a ishod izbora može da zavisi od malih varijacija podrške bilo kom kandidatu među više grupa velikog i raznolikog biračkog tela države.

Ove godine tri takve grupe privlače posebnu pažnju. Radi se o Amerikancima poreklom sa Kube, starijim građanima i bivšim osuđenicima koji bi mogli da imaju preveliki uticaj na odluku oko toga ko će na kraju završiti u Beloj kući.

Tramp ima prednost kod Kubanaca u Majamiju

Mnogi stanovnici Majamija, navećeg gradskog područja Floride, primetiće nedavni porast broja oglasa na španskom jeziku kampanje Džoa Bajdena koji su se prikazivali na ekranima.

To je bio pokušaj demokrata da privuku hispanske glasove u ovom delu države, ali neki analitičari smatraju da je prekasno.

- To je nešto što su demokrate trebalo da rade pre više meseci ili godina, a ne od pre nekoliko dana - rekao je Fernand Amandi za BBC, istraživač iz Majamija i demokratski strateg.

U istraživanju "Bendiksena i Amandija" objavljenom početkom meseca pokazuje kako se kampanja predsednika Donalda Trampa probija među građanima poreklom sa Kube, koji čine oko jedne trećine stanovnika okruga Majami-Dejd.

Prema toj anketi, 68 odsto kubanskih Amerikanaca u Majamiju kaže da bi glasalo na ovogodišnjim predsedničkim izborima za Trampa, a samo 30 odsto za Bajdena. Tokom 2012. je skoro polovina njihovih glasova otišla Baraku Obami, a 2016. godine 41 odsto za Hilari Klinton.

Bajden je u utorak posetio portorikansku engklavu Kisimi, nedaleko od Orlanda, obećavajući ekonomsku pomoć za to karipsko ostrvo, a čak je i pustio deo pesme "Despasito", globalni hit Portorikanca Luisa Fonsija.

Ankete, međutim, i dalje pokazuju da je Bajden i dalje u blagoj prednosti u okrugu Majami Dejd. Odnos snaga je trenutno 55 odsto naspram Trampovih 38.

Ipak, naglašava se da Bajden ne može da priušti samo pobedu u Majamiju. To mora da bude velika pobeda, a mala razlika u korist Bajdena znači da bi Trampu bila potrebna manja prednost u ruralnom i nadmoćno republikanskom severu države da bi ostvario ukupnu pobedu na Floridi. Dakle, čak i dobijanje nekih glasova Latinoamerikanaca u Majamiju može postati problem za Bajdena.

Neke bi mogao da iznenadi Trampov odnos sa Latinoamerikancima ovde, posebno nakon kontroverznih izjava o meskičkim imigrantima. Zapravo, kubanski Amerikanci imaju tendenciju da glasaju za republikance od šezdesetih godina prošlog veka što je neobično među većinski demokratskim glasovima Latinoamerikanaca.

Tramp je takođe i žestoko vodio kampanju u ovom regionu, često se sastajući sa kubansko-američkim liderima.

Latinoamerička zajednica sa oko 5,8 miliona stanovnika na Floridi i sama postaje sve raznovrsnija. Demokrate se nadaju da bi u budućnosti rastuća portorikanska zajednica u Orlandu mogla da se suprotstavi kubanskom republikanskom bastionu u Majamiju.

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Pandemija bi mogla da natera starije da podrže Bajdena

Oko 20 odsto stanovnika Floride starije je od 65 godina. Mejn je jedina američka država koja ima više starijih od 65.

Predsednički kandidati obično vode kampanju u mestima kao što su bogate penzionerske zajednice u blizini Orlanda, gde im je tradicionalno pružena topla dobrodošlica.

Međutim, letos su lokalni mediji prenosili vesti o Bajdenovim pristalicama koji su održavali golf parade i takmičili se na kampanjskim događajima koje tradicionalno priređuju njihovi republikanski rivali u selima.

Ankete sugerišu da je način na koji je Trampova administracija odgovorila na vanredne situacija možda uticala na položaj republikanaca među starijim glasačima.

Anketa NBC/Marist objavljena 8. septembra pokazala je da Bajden vodi 49 prema 48 odsto među starijima na Floridi.

Izlazne ankete pokazale su da je Tramp pobedio na Floridi u ovoj starosnoj kategoriji 2016. godine 57 naspram 40 odsto.

Osuđenici takođe mogu pomoći demokratama

Bivši osuđenici na Floridi moraće da plate sve kazne i sudske troškove pre nego što ponovo dobiju pravo glasa, odlučio je federalni apelacioni sud, a ta odluka bi mogla da utiče i na ishod predsedničkih izbora u novembru.

Presuda federalnog apelacionog suda mogla bi da utiče na ishod izbora 2020. Florida se smatra državom koju aktuelni predsednik Donald Tramp mora da osvoji kako bi bio ponovo izabran. Na glasove bivših osuđenika računale su uglavnom demokrate.

Sve do 2018. godine, Florida je bila jedna od nekolicine zemalja koja je uvela zakonsku zabranu glasanja za osuđenike, ali je to promenjeno referendumom.

Video: Šta se sve tačno desilo ispred Bele kuće dok su agenti odvodili Trampa na sigurno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siptari horde sa kavkaza

    21. septembar 2020 | 07:44

    Svi srbi ce glasati za Trampa a arnauti za demokrate pedofile.

  • Aca

    21. septembar 2020 | 07:35

    Tramp do pobede ziv bio!!!

  • Aleksa

    21. septembar 2020 | 08:47

    Pravo rečeno ni jedan ni drugi nisu dobri ali ipak od njih dvojice manje zlo je Tramp.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA