Skandal u Nemačkoj: Suspendovani policajci, delili svastike i slike izbeglica u gasnim komorama

Suspendovano je 29 policajaca zbog sumnje da su učestvovali u prepiskama sa ekstremističkim sadržajem i da su delili nacističke fotografije i desničarski materijal

  • 5
Madeleine McCann, Medlin Meken, Nemačka policija, potraga Foto: Tanjug/AP

U današnjoj velikoj raciji u Nemačkoj pretražene su 34 policijske stranice i privatnih stanova, a ukupno je suspendovano 29 policajaca. Akcija je sprovedena protiv mreže desničarskih ekstremista u gradovima Duizburg, Esen, Mors, Milhajm na Ruru i Oberhauzen.

Kako piše "Raša tudej", suspendovano je 29 policajaca zbog sumnje da su učestvovali u prepiskama sa ekstremističkim sadržajem i da su delili nacističke fotografije i desničarski materijal na platformi Vocap.

Krivična istraga je pokrenuta protiv njih 14 pošto su osumnjičeni da su članovi "antiustavne" organizacije.

Većina osumnjičenih dolazi iz jednog departmana u gradu Esenu.

- Desničarski ekstremisti nemaju šta da traže u policiji Severne Rajne Vestfalije - rekao je regionalni ministar unutrašnjih poslova Herbert Reul na konferenciji za novinare. Kako je dodao, mreža ekstremista je "šamar za 50.000 regionalnih policajaca".

Prema podacima iz istrage, oko pet online grupa napravljeno je 2012. i 2015. godine i u njima postoji "kriminalni sadržaj", uključujući fotografije Adolfa Hitlera, svastike i zastave nacističke Nemačke, kao i izmišljene slike koje prikazuju izbeglice u koncentracionim kampovima i gasnim komorama.

Grupa je otkrivena u avgustu tokom druge istrage nakon što je 32-godišnji policajac određene poverljive podatke predao novinarima. Kada su istražitelji preuzeli telefon tog policajca pronašli su materijal u vezi sa nacistima.

Istražitelji sada očekuju da će broj osumnjičenih da raste, s obzirom na to da su došli do još dokaza.

- Do sada smo imali samo jedan telefon, sa kog smo dobili sve informacije. Sada imamo više telefona - rekao je Reul.

Ovo nije prvi put da se nemačka policija našla u centru skandala povezanom sa ekstremističkim stavovima. U julu je više od 60 policajaca u državi Hesen bilo predmet istrage nakon što je otkriveno da su koristili policijske kompjutere za dobijanje podataka 27 osoba u lične svrhe.

Video: Brutalna nemačka policija hapsila u centru Berlina, jer demostranti ne poštuju mere

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ČUKAM

    16. septembar 2020 | 21:54

    Ma kakav skandal, to je njima u genima, samo se do sada blefirali.

  • nikolas

    16. septembar 2020 | 21:53

    KAKO RASTE BROJ IZBEGLICA U NEMACKOJ TAKO RASTE I BROJ NEONACISTI KOJI SIRE MRZNJU PREMA TIM LJUDIMA!!! NEMACKOJ TREBA JEFTINA RADNA SNAGA ALI I NAROD BI SE TREBAO ZA NESTO PITATI JER CE BITI SVE OPASNIJE ZA STRANCE A I VLAST -KUPUJE SE ORUZJE!!! PROBLEMI SE GURAJU POD TEPIH !!

  • фебо

    16. septembar 2020 | 21:33

    Не могу да верујем ,зар Немци.ц,ц,ц,како клевећу

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA