• 0

Grci objavili upozorenja zbog oluje Janos: "Idite kod rođaka, penjite se na viši sprat kuće"

, Telegraf

Na građane se apeluje da budu oprezni i da svi oni koji žive u suterenima odu kod rođaka na prenoćište kako bi se zaštitili od ovog mediteranskog ciklona

  • 0
ciklon Amfan

Foto: Tanjug/AP

Grčka se sprema za stravičan udar oluje Janos, koja će pogoditi tu zemlju sutra. Stručnjaci apeluju na opreznost, a generalni sekretar za civilnu zaštitu objavio je detaljne instrukcije za građane.

Na građane se apeluje da budu oprezni i da svi oni koji žive u suterenima odu kod rođaka na prenoćište kako bi se zaštitili od ovog mediteranskog ciklona.

Zamenik ministra za civilnu zaštitu Nikos Hardalias rekao je u obraćanju naciji da se očekuje veoma loše vreme, sa jakim intenzitetom. On je upozorio na poplave, te da bi moglo da dođe do rušenja drveća i rasta nivoa mora, posebno u područjima Zakintosa, Kefalonije, Itake, Mesinije, Evije...

Kako se navodi, mediteranski cikloni su oluje sa "zatvorenom rotacijom oko oka" u centru ciklona. Formiraju se izgledaju kao one oluje koje se viđaju u SAD, ali su generalno slabije, kraće i manje po veličini od tropskih ciklona. Mediteranski ciklon je redak fenomenen koji se u Grčkoj pojavljuje od 1995. godine, prenosi Flash.gr.

- Efekti Janosa, moramo da budemo jasni, biće slični kao i kod oluja jačih intenziteta. Jake padavine doneće poplave u urbanim delovima, te može biti privremenih poteškoća u snabdevanju strujom, vodom telekomunikacijama. Za sve koji žive na pomenutim mestima potrebno je da prate tri uputstva.

Oni koji žive na područjima koji su ranije pretrpeli poplave ili blizu reka i obala, izbegavajte da ostanete u podrumima, suterenima i prizemljima.

Razmislite o tome da odete kod rođaka ili prijatelja na dva dana zbog lošeg vremena. Izbegavajte bilo kakvo nepotrebno kretanje tokom ovih teških uslova i zaštitite prozore i vrata, uvek imajući na umu mogućnost da odete na viši sprat kuće. Nemojte da prelazite bujice i poplavljene puteve pešaka ili kojima bez razloga. Pratite medije za dalje instrukcije - naveo je on.

Očekuje se da će olija udariti sutra, ali da će se ciklon kretati sve do subote i verovatno čak do Krita.

Stručnjaci tvrde da se svega jedan ili dva Medikejna dese tokom godine i da se ove moćne oluje najčešće javljaju u septembru i oktobru, kada je površina Sredozemnog mora i dalje prilično topla.

Podsetimo, snažan Medikejn pogodio je Grčku pre dve godine, a talasi su išli i do 11 metara visine. Tada je oluja nosila drveće i krovove kuća, a oboreno drveće je pokidalo dalekovode što je izazvalo nestanak struje u pojedinim južnim delovima zemlje.

Zbog nevremena bio je obustavljen trajektni saobraćaj kao i avio saobraćaj, a nekoliko dana nisu radile ni škole.

Video: Pijavica uletela u luksuzne jahte pa napravila dar-mar: Jako nevreme satrlo Hrvatsku

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima