Grci objavili upozorenja zbog oluje Janos: "Idite kod rođaka, penjite se na viši sprat kuće"

Na građane se apeluje da budu oprezni i da svi oni koji žive u suterenima odu kod rođaka na prenoćište kako bi se zaštitili od ovog mediteranskog ciklona

  • 0
ciklon Amfan Foto: Tanjug/AP

Grčka se sprema za stravičan udar oluje Janos, koja će pogoditi tu zemlju sutra. Stručnjaci apeluju na opreznost, a generalni sekretar za civilnu zaštitu objavio je detaljne instrukcije za građane.

Na građane se apeluje da budu oprezni i da svi oni koji žive u suterenima odu kod rođaka na prenoćište kako bi se zaštitili od ovog mediteranskog ciklona.

Zamenik ministra za civilnu zaštitu Nikos Hardalias rekao je u obraćanju naciji da se očekuje veoma loše vreme, sa jakim intenzitetom. On je upozorio na poplave, te da bi moglo da dođe do rušenja drveća i rasta nivoa mora, posebno u područjima Zakintosa, Kefalonije, Itake, Mesinije, Evije...

Kako se navodi, mediteranski cikloni su oluje sa "zatvorenom rotacijom oko oka" u centru ciklona. Formiraju se izgledaju kao one oluje koje se viđaju u SAD, ali su generalno slabije, kraće i manje po veličini od tropskih ciklona. Mediteranski ciklon je redak fenomenen koji se u Grčkoj pojavljuje od 1995. godine, prenosi Flash.gr.

- Efekti Janosa, moramo da budemo jasni, biće slični kao i kod oluja jačih intenziteta. Jake padavine doneće poplave u urbanim delovima, te može biti privremenih poteškoća u snabdevanju strujom, vodom telekomunikacijama. Za sve koji žive na pomenutim mestima potrebno je da prate tri uputstva.

Oni koji žive na područjima koji su ranije pretrpeli poplave ili blizu reka i obala, izbegavajte da ostanete u podrumima, suterenima i prizemljima.

Razmislite o tome da odete kod rođaka ili prijatelja na dva dana zbog lošeg vremena. Izbegavajte bilo kakvo nepotrebno kretanje tokom ovih teških uslova i zaštitite prozore i vrata, uvek imajući na umu mogućnost da odete na viši sprat kuće. Nemojte da prelazite bujice i poplavljene puteve pešaka ili kojima bez razloga. Pratite medije za dalje instrukcije - naveo je on.

Očekuje se da će olija udariti sutra, ali da će se ciklon kretati sve do subote i verovatno čak do Krita.

Stručnjaci tvrde da se svega jedan ili dva Medikejna dese tokom godine i da se ove moćne oluje najčešće javljaju u septembru i oktobru, kada je površina Sredozemnog mora i dalje prilično topla.

Podsetimo, snažan Medikejn pogodio je Grčku pre dve godine, a talasi su išli i do 11 metara visine. Tada je oluja nosila drveće i krovove kuća, a oboreno drveće je pokidalo dalekovode što je izazvalo nestanak struje u pojedinim južnim delovima zemlje.

Zbog nevremena bio je obustavljen trajektni saobraćaj kao i avio saobraćaj, a nekoliko dana nisu radile ni škole.

Video: Pijavica uletela u luksuzne jahte pa napravila dar-mar: Jako nevreme satrlo Hrvatsku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA