Kitovi ubice podivljali u Španiji: Nastavili napade na jedrilice, lome kormila, turisti u strahu

Na svim jedrilicama su polomljena kormila

  • 1
Kit ubica Kit ubica / Foto: skeeze / Pixabay

Orke, poznate i kao „kitovi ubice“, napale su u poslednje dve sedmice četiri jedrilice uz severnu obalu Španije, što je izazvalo nelagodu među turistima.

U noći s ponedeljka na utorak, u razmaku od samo tri sata, dve jedrilice su morale da zatraže pomoć s obale nakon što su se crne životinje, duge između 7 i 8 metara i teške pet tona, zaletale u trup broda. U oba slučaja orke su uništile kormilo pa su jedrilice na pučini čekale da ih spasilački brodovi odvuku u luku.

Oba napada dogodila su se uz obalu Galicije, pokrajine na severu Španije.

Prvi napad usledio je malo iza ponoći kada je rekreacijska jedrilica „Amadeus“, s dvoje Francuza na njoj, osetila snažne udarce. U mraku su orke zaranjale, pa udarale u jedrilicu, osvetljene svetiljkom jednog od članova posade, pokazuje video koji je je objavila spasilačka služba.

Jedrilica je bila na putu iz grada Santandera prema Korunji, ali nakon što joj je pod silinom udaraca otkazalo kormilo, morala je da prekine putovanje i čeka brod Crvenog krsta koji ga je odvukao u pristanište obližnjeg mesta.

Tri sata kasnije spasilačka služba primila je novi poziv, ovaj put dvojice Španaca s jedrilice „Urki 1“, koja je plovila od Finistere prema Gijonu.

- Primili smo njihov poziv u 3.07 sati u noći. Rekli su nam da ih je napalo jato orki i da im je uništilo kormilo - izvestila je spasilačka služba preko Twittera.

Prošle sedmice još dve jedrilice doživele su sličnu situaciju u tamošnjim vodama, ali niko od posade nije bio povređen.

"Osetio sam udarac, onda je otkazao volan"

"- Bilo me je strah - Mark Smit (65), Britanac koji je plovio sa svojom prijateljicom kad je doživeo napad.

Na 13 metara dugoj jedrilici prvo je osetio udarac a onda mu je otkazao volan kormila.

- Videli smo dve orke kako plivaju uz jedrilicu. Pomislio sam da je do sudara došlo slučajno, ali onda su orke glavama nasrnule na jedrilicu - navodi Mark dodajući da je strahovao da će pasti u more, a da će orke potpiti jedrilicu.

Ne napadaju ljude?

Mnogi se sada pitaju napadaju li orke ljude i mogu li im oduzeti život.

- Nema saznanja da napadaju ljude - kaže morski biolog Bruno Dijaz, direktor istraživačkog centra u Pontevedri. Dodaje kako je uobičajeno u ovo doba godine videti orke u vodama Galicije.

- Znamo da im je omiljena žrtva crvena tuna, a sada je orke slede prema severu - kaže Dijaz. Njihovo kretanje podudara se s plovom jedrilica čije posade uživaju u godišnjim odmorima na zasad mirnom Atlantskom okeanu.

- Napadi na brodove nisu česti, ali niti čudni. Ovih dana je na moru puno jedrilica pa je i veća verovatnost njihovih 'sudara' s orkama - napominje ovaj biolog, prenosi Jutarnji.

Eva Kijara Karpineli, predsednica Udruženja Nereide, koja prati kretanja orki i kitova na prelazu iz Sredozemnog mora u Atlantski okean, takođe kaže kako orke ne napadaju ljude.

- To se dogodilo jedino kada su ljudi hteli da ih zarobe. Brodovi koji prolaze, a pri tome ne poštuju udaljenost od orki, te im smetaju, predstavljaju opasnost za te životinje. U Španiji je potrebno pridržavati se zakonom utvrđenog propisa o približavanju - kaže ona.

Samo se igraju

Biolog Dijas, međutim, veruje kako su se orke samo zabavljale gurajući jedrilice poslednjih dana.

- Verojatno su se igrale, zabavljale nauštrb posade jedrilica. Kormilo se pomera pa zbog toga pod morem izaziva najviše pozornosti. Orkama je stoga ono najzanimljivije i najdostupnije tokom te njihove zabave, koja završi lomom kormila - objašnjava Dijaz.

Tokom svih zabeleženih napada jedrilicama su bila slomljena kormila.

Morska spasilačka služba upozorava jedriličare da se drže na udaljenosti od orki te da im se ne približavaju kada ih ugledaju na pučini. U slučaju da se dogodi situacija poput navedenih treba da uspore brzinu.

Video: Orka se poigrala sa ražom na dva metra od ronioca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🐋🤛🤣

    17. septembar 2020 | 14:36

    Orke mladi delikventi....dosadno im pa rešili da cimaju turiste

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA