• 7

Alarmantno upozorenje SZO: Broj obolelih u Evropi veći nego na vrhuncu talasa u martu

, Telegraf

Stručnjaci kažu da je pred nama "vrlo ozbiljna situacija"

  • 7
Evropa, mapa, 5 zemalja u kojima bukti korona

Ilustracija: Nikola Jovanović

Nedeljne infekcije korona virusa u Evropi sada su više nego u prvom vrhuncu Covida-19 na kontinentu u martu, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

- Pred nama je vrlo ozbiljna situacija. Nedeljni slučajevi infekcije premašili su one koje smo zabeležili kada je pandemija prvi put dostigla vrhunac u Evropi u martu - rekao je dr Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu.

Prema njegovim rečima, prošle nedelje je broj obolelih u regionu premašio 300.000, a više od polovine evropskih zemalja prijavilo je povećanje od više od 10 procenata u poslednje dve nedelje.

- Od toga je sedam zemalja primetilo da su se novoprijavljeni slučajevi povećali dvostruko u isto vreme - istakao je on, prenosi Juronjuz.

Kluge je dodao kako smo u proleće i početkom leta videli uticaj koji su imale stroge mere blokade i karantina.

- Naš trud i naša žrtva su se isplatili. U junu su slučajevi dosegli najniži nivo. Međutim, brojevi u septembru treba da posluže kao "poziv za buđenje" svima nama - zaključio je.

I dok od jutros svet beleži više od 30 miliona obolelih, evropske zdravstvene institucije "sabiraju" uspehe, a ispostaviće se da je Srbija prošla mnogo bolje nego većina zemalja u Evropi.

Naime, iako su poslednjih dana mnogi hvalili "švedski model" u borbi protiv korone, jer ta država je jedna od retkih koja beleži pad u broju obolelih i preminulih konstantno od kraja juna, istraživanja pokazuju da je i Srbija, koja je primenjivala drugačiji princip borbe, poslednjih nedelja u vrhu liste kada se govori o broju obolelih na 100.000 stanovnika. Naime, beležimo manje od 20 slučajeva.

Video: Lončar: Po povratku sa mora ostanite nekoliko dana kod kuće

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prc

    Hahahaa hahahaha!!!!

  • Ahahahahah

    Ahahahahahah. Korona. Ahahahahahah

  • SZO

    VARALI STE I VARAĆETE NIKO VAM VIŠE NEVERUJEM,,CEO SVET POLAKO SAZNAJE DA COVID19 NEPOSTOJEĆA DIJAGNOZA 🆗

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima