Oluja u Finskoj ostavila 80.000 domova bez struje: Vetar rušio drveće, ne rade trajekti

Zbog oluje je poremećen i red vožnje trajekta u severnom delu Batičkog mora, a kako navodi agencija AP, vlasti su upozorile građane da ostanu u svojim domovima

  • 1
Oluja, uragan Foto: Pixabay

Žestoka jesenja oluja koja je pogodila Finsku ostavila je više od 80.000 domova bez struje.

Zbog oluje je poremećen i red vožnje trajekta u severnom delu Batičkog mora, a kako navodi agencija AP, vlasti su upozorile građane da ostanu u svojim domovima.

Oluja nazvana „Aila“, prvi put je pogodila zapadnu obalu nordijske države kasno u sredu, a u četvrtak je zahvatila centralne i jugozapadne delove zemlje u kojoj živi 5,5 miliona stanovnika.

Pored toga što je oluja praćena jakom kišom i vetrom koji je duvao i do 125 km/h, oborila drveće, pričinjena je i druga materijalna šteta.

Očekuje se da će se oluja tokom noći produžiti na jug, stići do finske prestonice Helsinki i dalje se preseliti preko Baltičkog mora do susedne Estonije, gde su u obalskim oblastima već zabeleženi jaki vetrovi brzine do 115 km/h.

Estonske vlasti saopštile su da više od 3.500 domaćinstava nema struju od podneva.

Zbog upozorenja meteorološke službe na izuzetno jak vetar, trajektne kompanije koje saobraćaju između Finske i Švedske, i Finske i Estonije otkazale su većinu polazaka u četvrtak.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA