Upozorenje Stejt departmenta: Hezbolah skladišti amonijum nitrat širom Evrope za napade

Operativci Hezbolaha proteklih godina premestili su zalihe amonijum nitrata iz Belgije u Francusku, Grčku, Italiju i Španiju?

  • 1
Terorizam, praznici, teroristički napad Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Koordinator američkog Stejt departmenta za borbu protiv terorizma Nejtan Sejls optužio je Hezbolah da je skladištio hemikalije, koje mogu da se koriste za pravljenje eksploziva, u nekoliko evropskih zemalja, i pozvao zemlje u Evropi, ali i šriom sveta, da uvedu zabrane ovoj organizaciji.

- Zašto bi Hezbolah čuvao amonijum nitrat na evropskom tlu? Odgovor je jasan: Hezbolah je tu stavio to oružje kako bi mogao da izvede velike terorističke napade kada god on ili njegovi gospodari u Teheranu smatraju da je to potrebno - rekao je Sejls.

On je naveo da su operativci Hezbolaha proteklih godina premestili zalihe amonijum nitrata iz Belgije u Francusku, Grčku, Italiju i Španiju i da se sumnja da i dalje skladište materijal širom Evrope, prenosi AP.

Sejls je na onlajn forumu, koji je organizovao Američki jevrejski komitet, rekao da SAD sumnjaju da se ove zalihe i dalje nalaze širom Evrope, najverovatnije u Grčkoj, Italiji i ŠPaniji.

On je rekao da je Hezbolah "unitarna organizacija koja se ne može podeliti na vojno i takozvano političko krilo".

- Bez potpune zabrane, grupa i dalje može da prikuplja novac i regrutuje operativce - rekao je Sejl dodajući da je Hezbolah "jedna organizacija" i da je reč o "terorističkoj organizaciji".

Sajls je svoje komentare izneo šest nedelja nakon što je u luci u Bejrutu eksplodiralo skladište puno amonijum nitrata, kada je stradalo oko 190 osoba dok je više od 6.000 povređeno.

Video: Ruski obaveštajci uhapsili teroriste: Hteli da ubijaju decu u školama i raznesu javne ustanove

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    18. septembar 2020 | 13:09

    Razlika izmedju Hezbolaha i OVK je nikakva.Ako je hezbolah izvan zakona onda je OVK jos veca kriminalna jedinica,ali je podrzana od USA.Sta da se kaze na tu mizeriju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA