• 0

Detalji hakerskog napada u Dizeldorfu: Pacijentkinja umrla, bolnica bila slučajna žrtva?

, Telegraf

Univerzitetska klinika u Diseldorfu našla se na meti hakera koji su hteli novac. Očigledno je čitava akcija bila zabuna koju je životom platila jedna pacijentkinja. Sada se postavlja pitanje bezbednosti nemačkih bolnica

  • 0
nemačka korona

Foto: Tanjug/Klaus-Dietmar Gabbert/dpa via AP

Državno tužilaštvo u Vupertalu pokrenulo je istražni postupak u slučaju jedne pacijentkinje koja je, zbog hitnog zdravstvenog slučaja, trebalo da bude primljena u Univerzitetsku kliniku u Diseldorfu, ali tamo nisu mogli da je prime, pa je prebačena u Vupertal gde je zahvat obavljen sa zakašnjenjem. Pacijentkinja je umrla, a istražni organi sada istražuju da li je to kašnjenje uzrok smrt.

U slučaju da jeste, istraga za ubistvo iz nehata okrenuće se protiv osoba koje su hakovale kompletan računarski sistem diseldorfske bolnice zbog čega pacijentkinja, zajedno sa stotinama ostalih, nije mogla da bude primljena, prenosi Dojče vele.

 

Pogrešna žrtva hakovanja?

Ministarka nauke savezne pokrajine Severne Rajne Vestfalije, Izabel Pfajfer-Poensgen u četvrtak je potvrdila da je Univerzitetska bolnica u Diseldorfu, odnosno njena hitna služba bila meta napada hakera. Oni su prvo najavili da će tražiti novac, ali su, nakon što je policija s njima uspostavila kontakt, klinici poslali bezbednosnu lozinku za ponovno „otključavanje“ računarskog sistema koji je bio blokiran danima. Do potpunog uspostavljanja računarskog sistema „proći će nedelje“, kako je prijavila uprava klinike.

Najčudniji detalj u priči o hakovanju je da ucenjivači u prvom pismu nisu postavljali konkretne novčane zahteve i da su, kada su im se vlasti javile, odmah dali ključ pomoću kojeg se računarski sistem ponovo uspostavlja. To nadležne navodi na teoriju da je Univerzitetska klinika bila slučajna žrtva, a da su ucenjivači-hakeri u stvari hteli da ucene Univerzitet Hajnrih Hajne u Diseldorfu.

 

Poznata greška u softveru

Hakeri su upali u sistem preko jednog programa koji je, kako je rečeno, uobičajen i rasprostranjen na tržištu. Saveznom uredu za bezbednost u informatičkim sistemima (BSI) greška u softveru poznata je od početka ove godine i u saradnji s proizvođačem softvera i pogođenim ustanovama pokušavaju da tu rupu u zaštiti poprave. Po svemu sudeći, napad na računarski sistem klinike mogao je da bude izbegnut da je uprava bolnice reagovala na vreme, odnosno da je aktuelizovala program, što bi zatvorilo opasnu rupu u bezbednosti.

Lokalna demohrišćansko-liberalna vlada najavila je da će bolnicama staviti na raspolaganje veća sredstva za kibernetičku zaštitu. Međutim, problem je i premalo stručnog osoblja u ustanovama kao što su klinike. Najnoviji slučaj ponovo je na videlo izneo stare probleme sa bezbednošću osetljivih podataka pacijenata. Ne radi se, naime o prvom napadu takve vrste: 2016. su hakeri na nekoliko nedelja paralisali IT-sistem jedne bolnice u Nojsu.

 

Novi napad moguć u svakom trenutku

Pritom bolnice u Nemačkoj spadaju u tzv. kritične delove infrastrukture i zahtevaju poseban tretman. Zato je njima potrebna posebna zaštita i IT-strukture.

- Teoretski, ovakav napad kakav smo sada doživeli u Diseldorfu može da se dogodi u svakom trenutku - rekao je za javni servis WDR Norbert Polman, profesor na Vestfalijskoj visokoj školi.

On kaže da su ostale kritične ustanove, poput snabdevača energijom, mnogo bolje opremljene od bolnica.

- Bolnice polažu mnogo energije u to da pronađu kvalitetne lekare, ali ne i IT-osoblje. Bolnice su predugo spavale kada je reč o kibernetičkoj bezbednosti - zaključuje profesor Polman.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima