Otkriće "Gardijana": Saudijski princ ima dovoljno uranijuma za nuklearnu bombu

Otkad je saudijski princ Mohamed bin Salman 2018. izjavio da, ako Iran bude razvio nuklearnu bombu, "mi ćemo što pre slediti primer", mediji su se raspisali o saudijskoj nuklearizaciji

  • 2
Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman

Foto: Guliver/Leon Neal/Getty Images

Saudijska Arabija verovatno ima dovoljno rezervi uranijuma pod zemljom da bi joj to moglo otvoriti put do proizvodnje nuklearne bombe, piše britanski list Gardijan, čiji su novinari navodno videli poverljive dokumente o tome.

Gardijan priznaje da kod nezavisnih ustanova nije mogao da potvrdi autentičnost izveštaja kada je reč o rezervama uranijuma sačinili Pekinški institut za uran i Kineska nacionalna nuklearna korporacija u saradnji sa Saudijskom geološkom ustanovom.

Otkad je saudijski princ Mohamed bin Salman 2018. izjavio da, ako Iran bude razvio nuklearnu bombu, "mi ćemo što pre slediti primer", mediji su se raspisali o saudijskoj nuklearizaciji.

Kineski geolozi, piše Gardijan, ubrzano su cele godine, uprkos letnjim vrućinama, radili na mapiranju rezervi uranijuma kako bi pomogli Rijadu u nuklearnom programu. Pronašli su rezerve u središtu i na severozapadu Saudijske Arabije, iz kojih bi se moglo proizvesti 90.000 tona uranijuma, prenosi Večernji list.

Rijadu je osnovno gradnja nuklearki, ali bude li Iran razvio svoju nuklearnu bombu, onda će ga u tome slediti Saudijska Arabija. Bila bi to trka za nuklearnom bombom kakvu su vodili Indija i Pakistan.

Video: Spektakularno rušenje nuklearne elektrane u Nemačkoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ranko

    19. septembar 2020 | 01:32

    Nema gore kombinacije nego od totalitarnog vladara i atomske bombe

  • Pp

    19. septembar 2020 | 00:26

    Baš me zanima da li će Amerikanci da ih bombarduju kao Sadama Huseina i Irak koga su lažno optužili da je pravio atomsku bombu... Svi znamo odgovor.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA