≫ 

Lukašenko hapsi žene: Maskirani policajci priveli stotine njih, uhapšena i čuvena baka Nina

Nastavljaju se protesti protiv predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka

  • 22
Protesti Belorusija Foto: Tanjug/AP

Policija u Belorusiji je u subotu privela stotine demonstrantkinja protiv predsednika Aleksandra Lukašenka, a ministarstvo spoljnih poslova poručilo je da će moguće učestvovanje političarke Svetlane Tihanovske na ministarskom sastanku EU-a smatrati mešanjem u unutrašnje poslove, javljaju agencije, prenosi Index.hr.

Tihanovska je na predsedničkim izborima održanim 9. avgusta bila protivkandidatkinja predsednika Aleksandra Lukašenka, koji Belorusijom vlada 26 godina.

Prema zvaničnim rezultatima, Lukašenko je na izborima uverljivo pobedio, a posle izbora u Belorusiji su izbili masovni protesti zbog, kako tvrdi opozicija, manipulacija rezultatima glasanja.

Belorusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je o svom stanovištu informisalo evropske diplomate, navela je novinska agencije Belta.

Ruska državna novinska agencija ranije je saopštila da se očekuje učestvovanje Tihanovske na sastanku ministara spoljnih poslova članica EU sledeće nedelje.

Ženski protest

Beloruska policija privela je stotine učesnika, uglavnom ženskog protesta u Minsku gde je oko 2.000 ljudi tražilo Lukašenkovu ostavku. Demonstranti su se kratko sukobili sa policijom koja im je zatim preprečila put i počela iz gomile da izvlači jednu po jednu osobu, rekao je jedan od svedoka.

Na jednoj lokaciji, desetine žena bile su okružene sigurnosnim snagama u zelenim uniformama pred trgovačkim centrom uzvikujući: "Samo kukavice tuku žene".

Među privedenima je aktivistkinja Nina Baginska (73) koja je postala ikona protestnog skupa pošto je pružila otpor naoružanim policajcima prošlog meseca.

Protesti svakog dana posle izbora

Zbog Lukašenkovog nasilnog odgovora na mirne proteste, Evropska unija razmatra nove sankcije Lukašenkovoj vladi.

EU je izbore u Belorusiji proglasila "ni slobodnim ni pravednim" i osudila nasilje nad demonstrantima koje je nazvala "neproporcionalnim i neprihvatljivim".

Lukašenko na takve ocene odgovara da su protesti zavere zapadnih sila te je od svoje saveznice Rusije nedavno osigurao 1,5 milijarde evra pomoći.

U Belorusiji se od spornih izbora protesti održavaju svaki dan. Prošlog vikenda je na ulice glavnog grada Minska izašlo najmanje 100.000 ljudi.

Tihanovska tvrdi da je ona pobednica izbora, a u susednu Litvaniju pobegla je nekoliko dana posle glasanja, strahujući za svoju sigurnost u vreme nasilnog gušenja otpora na ulicama. Ona poručuje da protesti moraju da ostanu mirni.

Video: Situacija u Minsku se ne smiruje: Građani i dalje na ulicama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    19. septembar 2020 | 19:00

    Ziveo brat Lukasenko hapsi sve neprijatelje drzave!!!Ne smeju da te napdanu vojskom vec svoje vojnike i domace izdajnike ubacuju kao narod da ratuje i preko Ulice rasturi kao Libiji Irak Jugoslaviju itd....

  • NekoKo

    19. septembar 2020 | 18:35

    Polako se bližimo konačnom raspletu. Koga bre osim građana Belorusije treba da brine način na koji je predsednik te države došao na vlast.? Da li je on diktator, demokrata, da li je pokrao izbore isl. je drugim državama važno samo ako imaju nameru da neformalno oni vode glavnu reč u toj državi, što i jeste sasvim očigledno slučaj. Pošto je to tako tu se radi o potencijalnoj okupaciji, što je neuporedivo veće zlo čak i od varijante da je Lukašenko diktator. Narod Belorusije neka se sam izbori za svoja prava i uređenje sopstvene države. Belorusija nikoga ne ugrožava. Nema nameru da napada ili osvaja bilo koga, ali očigledno ne želi da prihvati da se potčini zapadnim interesima.

  • Lazar mecka

    19. septembar 2020 | 19:37

    Bravo neka se zno ko je dobio izbore i koga je narod izabrao nece saka jada da nabacuje narodu zapadni fasizam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA