≫ 

Ujedinjene nacije slave 75 godina postojanja: Gutereš se zalaže za opšte primirje do kraja godine

Američki predsednik Donald Tramp, prema najavama, jedini je svetski lider koji će se, uz Gutereša, lično obratiti prvog dana zasedanja

  • 7
UN Security Council, sednica saveta bezbednosti, ujedinjene nacije Foto: Profimedia

Svetski lideri okupiće se danas virtuelno kako bi obeležili 75. godina od osnivanja Ujedinjenih nacija. Ovu godišnjicu obeležiće pandemija korona virusa, a prema rečima generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, pandemija je pokazala svu ranjivost sveta, prenosi Rojters.

Kako se navodi, Gutereš će u obraćanju liderima 193 zemalja, članica UN, reći da moraju da rade zajedno u vreme kada postoji više multilateralnih izazova i manjka rešenja.

Sedište UN je u Njujorku koji je najviše pogođen korona virusom, a članice ove organizacije moraće da se dogovore kako će raditi virtuelno.

- Svi smo trpeli zbog činjenice što ne možemo da se sastajemo - rekao je neimenovani evropski diplomata.

Ovaj jednodnevni sastanak dešava se uoči godišnjeg sastanka svetskih lidera u UN, koji počinje u utorak, 22. septembra, bez fizičkog prisustva predsednika i premijera država članica UN.

Sve njihove izjave unapred su snimljene i biće emitovane u holu Generalne skupštine.

Ujedinjene nacije osnovane su posle Drugog svetskog rata kako bi se sprečio još jedan sličan konflikt, a pretpostavlja se da će svetski lideri usvojiti zajedničko saopštenje u kome će priznati "trenutke razočarenja".

- Naš svet još nije svet koji su zamislili naši osnivači pre 75 godina. Muče ga rastuća nejednakost, siromaštvo, glad, oružani sukobi, terorizam, nesigurnost, klimatske promene i pandemije. Sve ovo zahteva veću akciju - navodi se u saopštenju u koje je Rojters imao uvid.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres u svom godišnjem obraćanju Generalnoj skupštini svetske organizacije založiće se ponovo za opšte primirje u svetu do kraja godine tako da bi sve zemlje mogle da se posvete borbi protiv pandemije korona virusa, mada, kako ocenjuje Rojters, efekat njegovog apela neće biti veliki jer zasedanju neće prisustovati većina predsednika i premijera.

Američki predsednik Donald Tramp, prema najavama, jedini je svetski lider koji će se, uz Gutereša, lično obratiti prvog dana zasedanja Generalne skupštine 22. septembra.

Predsednici Kine i Rusije Si Ðinping i Vladimir Putin među retkim su svetskim liderima koji će doći u Njujork na obeležavanje 75 godina od osnivanja svetske organizacije koja danas ima 193 članica.

Zasedanju video porukama obratiće se oko 170 šefova država ili vlada.

Povodom 75. godišnjice UN, osnovanih posle Drugog svetskog rata sa ciljem da spreči takve sukobe, Gutereš je istakao da je multilateralizam neophodan kao i reforme kako bi se odgovorilo na današnje izazove.

- Ako smo u ovom trenutku istine, u stanju da izvedemo nužne reforme kako bi ostvarili istinsku mrežu multilateralizma i istinski inkluzivni multilateralizam, zaista verujem da će multilateralizam prevladati i da nacionalizam i populizam, koji rastu, neće uspeti - istakao je generalni sekretar UN.

On je dodao da pandemija korona virusa i pitanja klimatskih promena, bezakonje u sajber prostoru i ponovno širenje nuklearnog naoružanja "jasno potvrđuju da je svet veoma ranjiv".

- Moja nada je da će, u današnjem trenutku, lideri biti dovoljno smerni da prihvate našu ranjivost i shvate da nam je potrebno jedinstvo i međunarodna saradnja - zaključio je Gutereš.

Video: 96:92: Više zemalja ne priznaje Kosovo, poslednja među njima je Sijera Leone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • eNL

    21. septembar 2020 | 08:40

    uopšte mi nije jasno zašto služe ujedinjene nacije. kad je trebalo nisu stale u odbrani Srbije, neke se ruke dizale u vazduh da bi ko bajagi neko brojao glasove, Amerika je radila šta je htela a UN samo neki ukor bi dala i pojeo vuk magarca. nemaju efekat UN praktični.

  • ČUKAM

    21. septembar 2020 | 09:56

    UN je mehaniuam za pravdanje američkog terora

  • Milan

    21. septembar 2020 | 11:18

    Mislim da nema razloga za slavlje. Kod njih zakon samo za slabije važi a za Amerikance jok. Gde je onda smisao Ujedinjenih Nacija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA