≫ 

Policajac koji je Lukašenku rekao "ne": Pobegao iz Belorusije, uhapšen u Rusiji, krio se u šumi

Andrej Ostapovič se trenutno nalazi u Poljskoj

  • 8
Andrei Ostapovich

Foto: Instagram/Andrei Ostapovich.

Nedelju dana nakon što su u Belorusiji održani predsednički izbori, viši policijski istražitelj Andrej Ostapovič je odlučio da može više da ćuti.

Već je počeo da gubi veru u predsednika Aleksandra Lukašenka, a čak je i učesvovao u jednom od prvih protesta nakon izbora. Tačka preokreta bila je njegova prva vikend smena nakon 9. avgusta kada su ga njegovi nadređeni zamolili da ispita demonstrante koji su uhapšeni u Minsku zbog uništavanja policijskog kombija, optužbi koje su, kako veruje, orkestrirane od strane vlasti.

- Video sam sopstvenim očima bezakonje policije i potpuno nepoštovanje vladavine zakona. Znao sam da neću učestovati u razbijanju protesta, morao sam da reagujem - rekao je on za "The Moscow Times".

Svoje pismo ostavke ostavio je na stolu 16. avgusta, javio je da je bolestan i otišao za Moskvu. Nedugo nakon toga na Instagramu je objavio fotografiju tog pisma u kom ujedno poziva na "zbacivanje diktatora".

Ostapovič kaže da je njegov život od tada "rolerkoster" i da je za to vreme bio pritvoren u Moskvi, te se krio od policije u šumama Belorusije, pre nego što je pobegao u Poljsku.

On je jedan od samo nekoliko državnih službenika koji su napustili Belorusiju od kad su izbili protesti posle izbora. I dok se Lukašenko suočio sa štrajkovima u državnim fabrikama koje su dogo smatrane bazom njegove političke podrške, još nije video nikakvo "dezertiranje" iz vlade i čini se da ima podršku bezbednosne aparature.

Ni Ruska federalna služba bezbednosti, ni beloruski Istražni komitet nisu odgovorili na ove Ostapovičeve tvrdnje.

Ostapovič je naveo da je postao svestan da postoji problem čim je stigao u Moskvu, jer je od prijatelja u Belorusiji dobio poruku da ga traže od trenutka kada je na Instagramu objavio pomenutu fotografiju, takođe, imali su i informacije da se nalazi u Moskvi.

Shvatajući da mora da se vrati u zemlju, kontaktirao je letonske zvaničnike koji su mu obećali da će mu dati vizu čim pređe rusko-letonsku granicu.

Prelaz granice

 

Iznajmio je automobil i vozio devet sati do letonske granice. Kada je stigao, zvaničnici na ruskoj granici su odbili da ga propuste zbog restrikcija oko korona virusa i Letonci su ga posavetovali da ode u njihov najbliži konzulat koji je u ruskom gradu Pskov.

U tom gradu ga je uhapsila lokalna policija i to zbog, kako kaže, "izmišljenih" optužbi za remećenje reda.

Nakon noći provedene u zatvorskoj ćeliji, rečenu mu je da ode kroz izlaz u slučaju opasnosti. Tamo su ga sačekala sedmorica muškaraca sa skijaškim maskama, koji su, kako se veruje, članovi FSB.

Ostapovič navode da su mu oni prekrili oči, uvukli u kombi i vezali mu ruke.

Andrei Ostapovich

Foto: Instagram/Andrei Ostapovich.

- Misli su počele da mi lete. Da li će da me bace u reku? Znao sam da sam veoma dobar plivač, ali 30 kilograma težine biće kraj za mene - rekao je.

Prema podacima organizacije za ljudska prava, nekoliko aktivista u Belorusiji je nestalo kada su protesti počeli.

- Jednostavno ne znaš šta će da rade sa tobom. Mogli bi da isceniraju moju smrt nesrećnim slučajem ako žele - kaže Ostapovič.

Nakon nekoliko sati u automobilu, počeo je da čuje zvuk kamiona, pa je posumnjao da se nalazi negde kod beloruske granice. Otmičari su ga naterali da skine povez sa očiju i rekli mu da je u beloruskom regionu Vitebsk, na granici sa Rusijom.

Dodali su i da mu je zabranjen ulazak u Rusiju pet godina zbog "učešća u zaveri u kojoj su uključeni pripadnici grupe Vagner".

Belorusija je u julu uhapsila 33 ruska plaćenika koji sarađauju sa grupom Vagner i koji su navodno imali nameru da destabilizuju zemlju uoči predsedničkih izbora. Beloruska vlada je kasnije navekla da su plaćenici uvučeni u zamku i da je to bila specijalna operacija ukrajinskih tajnih službi.

- To je bila apsurdna optužba, ali sam odlučio da ne okušavam svoju sreću i da ne postavljam pitanja - rekao je Ostapovič, dodajući da veruje da su ga muškarci, za koje misli da su FSB, ostavili na praznom putu, te da ga nisu odveli do beloruskih službi jer se u danima nakon izbora Rusija nije odmah izjasnila da podržava Lukašenka.

- Morate da shvatite da je ovo bilo pre razgovora Putina i Lukašenka. Rusija i dalje nije želela javno da kaže da pomaže Belorusiji pa su hteli da budu diskretni - rekao je.

Njegov advokat Vjačeslav Golovin potvrdio je Ostapovičevu neverovatnu priču za "The Moscow Times" i dodao da veruje da su ga ruske bezbednosne službe izvele iz zemlje.

- Najverovatnije su ga u Belorusiju prevezle ruske tajne službe. Ne verujem da su ga provozali dobri Samarićani - rekao je advokat za Radio Slobodna Evropa.

Pet dana u šumi

 

Nedugo nakon što je ruski kombi otišao, Ostapovič je video, kako veruje, beloruski policijski kombi na putu, potrčap i sakrio se u šumi.

Narednih pet dana proveo je tamo, pijući vodu iz potoka i jedući ono što je imao srećom kod sebe.

- Srećom, poneo sam jednu od onih velikih kesa "snikersa". Sve ostale moje stvari ostale su u hotelu u Pskovu - neveo je.

Prve dve noći proveo je izbegavajući svetlost baterijskih lampi i bežeči od policije. Kada su se stvari "smirile", počeo je da prelazi 70 kilometara dnevno.

U jednom trenutku, dezorijentisan, zaglavio se u močvari što ga je "emocionalno i fizički dotuklo". Druge noći ga je jurio divlji vepar.

Dve nedelje nakon objave na Instagramu, 3. septembra, stigao je u Poljsku.

Rekao je da mu je na putu pomoglo dosta ljudi, ali odbio je da daje više detalja o njima.

U Belorusiji se sada suočava sa optužbama za "nezakonite akcije protiv državnih zvaničnika".

- Jednog dana nadam se da ću isričati celu priču - rekao je.

Ostapovič veruje da, u maloj zemlji kakva je Belorusija, svaki dezerter kao što je on, slabi režim.

- Jednog dana će brana pući - veruje Ostapovič.

Video: Belorusija, zemlja čuda: Nema siromašnih ali nema ni demokratije

(Telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA