• 1
 ≫ 

Kućna pomoćnica pobedila milionera na sudu: U koferu joj našli njegove stvari, objasnila je otkud tu

, Telegraf
 ≫ 

Optužili su je da ih je sve pokrala, a evo kako se izvukla

  • 1
Parti Liyani, Liew Mun Leong

Printskrin. Youtube/MothershipSG, Profimeida/AFP

Ona je bila kućna pomoćnica iz Indonezije koje je zarađivala 600 dolara mesečno radeći za veoma bogatu singapursku porodicu. On je bio njen poslodavac, titan singapurskog poslovnog establišmenta i predsednik nekih od najvećih firmi u zemlji.

Jednog je dana njegova porodica optužila kućnu pomoćnicu za krađu. Prijavili su je policiji i pokrenuli sudski postupak koji je pokrenuo veliko zanimanje javnosti zbog optužbi za ukradene luksuzne torbice, DVD uređaj i odeću.

Ovog je meseca Parti Lijani konačno oslobođena.

- Drago mi je da sam napokon slobodna. Za ovo sam se borila četiri godine - rekla je novinarima. No njen je slučaj pokrenuo brojna pitanja o nejednakosti i pravdi u Singapuru, a mnogi se se pitali kako je uopšte moguće da je bila proglašena krivom, piše BBC.

Parti je počela da radi u kući Liev Mun Leonga 2007. godine. U kući je tada živelo više članova njegove porodice, uključujući i njegovog sina Karla.

U martu 2016. Karl Liev i njegova porodica su se odselili. Iz sudskih je dokumenata vidljivo da je od gospođe Parti u više navrata zatraženo čišćenje nove kuće i kancelarije, što je zapravo kršenje tamošnjih zakona i propisa o radu, a na šta se i ona žalila.

Nekoliko meseci kasnije, porodica Liev joj je rekla da je otpuštena zbog sumnje da krade od njih. Kada joj je Karl Liev rekao da više ne radi za njega, shvatila je zašto.

- Ljut si jer sam odbila da čistim tvoj toalet - rekla mu je.

Imala je samo dva sata da se spakuje, a porodica je poslala njene stvari u Indoneziju. Otišla je kući istoga dana.

Dok se pakovala, zapretila je da će singapurskim vlastima reći i za kršenje propisa o radu te da su od nje tražili i da čisti Karlovu kuću. Porodica Liev je odlučila da proveri sve njene spakovane kutije te su utvrdili da su u njima pronašli predmete koji pripadaju njima.

 

Nije ni znala da je prijavljena policiji

Prijavili su je policiji, a ona je za to saznala tek pet nedelja kasnije kad je u Singapur došla da potraži nov posao. Uhapšena je čim je sletela u Singapur.

Dok je trajala istraga, ona nije mogla da radi pa je bila smeštena u skloništu za migrante.

Optužena je za krađu raznih predmeta: čak 115 komada odeće, luksuznih torbica, DVD uređaja i skupocenog sata. Zajedno je vrednost navodno ukradenih predmeta bila oko 34.000 dolara.

Tokom suđenja je tvrdila da su ti predmeti bili u njenom vlasništvu ili da ih nije ona stavila u svoje kutije.

2019. je proglašena krivom i osuđena na dve godine i dva meseca zatvora. Na tu se presudu žalila, a slučaj se povlačio po sudu do septembra ove godine, kada ju je singapurski sud napokon oslobodio.

Sudija je zaključio da je porodica imala "neprimeren motiv" kad je podnela prijavu protiv nje, a bilo je problema i s načinom na koji su policija, pa čak i tužioci i druge sudije vodili taj slučaj, prenosi Jutarnji.hr.

Sudija je imao razloga verovati da je porodica podnela prijavu protiv kućne pomoćnice kako bi je sprečili da ona prijavi njih zbog nelegalnog traženja da čisti i drugu kuću u koju se preselio njihov sin.

Sudija je zaključio i da je nekoliko predmeta koje je Parti navodno ukrala, već bilo oštećeno ili pokvareno, te da ona nije imala razloga da ih, kao takve, ukrade. Na primer, DVD uređaj koji je porodica već spremila za bacanje jer više nije radio.

Tužioci su kasnije priznali da su znali da uređaj ne radi, ali da to nisu istakli kao dokaz tokom suđenja.

Sudija je takođe doveo u pitanje verodostojnost svedočenja Karla Lieva, koji ju je optužio za krađu ružičastog noža koji je on navodno kupio u Velikoj Britaniji i doneo u Singapur 2002. godine. Međutim, kasnije je priznao da zbog dizajna taj nož nije mogao biti proizveden u Britaniji pre 2002.

Tvrdio je i da je veliki deo odeće koju je ona spakovala, zapravo njegova. Kad su ga na sudu upitali kako to da je ženska odeća njegova, rekao je da voli da se oblači u žensko, ali sud mu to nije poverovao.

Policija nije došla na lice mesta odmah, nego tek pet nedelja nakon prijave. Nisu ni ponudili tumača koji govori indonezijski, već su joj dali tumača koji govori malajski, a optužena taj jezik ne poznaje.

Mnogi u javnosti su ovaj slučaj percipirali kao primer bogate elite koja maltretira siromašne i bespomoćne.

Iako je na kraju pravda ipak pobedila, ovaj je slučaj uzburkao javnost i njihovo poverenje u pravedan i nepristrasan sistem.

Gospođi Parti je na kraju dozvoljeno da ostane u Singapuru kako bi se borila za sebe u tom slučaju, a sve zahvaljujući pomoći nevladine organizacije i njenog advokata koji joj rad nije naplatio.

- Bila je to bitka Davida protiv Golijata, i David je na kraju pobedio - rekao je advokat.

Na kraju će se sada oslobođena Parti vratiti kući u Indoneziju, a svojim bivšim poslodavcima - oprašta.

- Želim im samo poručiti da ovakvo nešto ne naprave i drugim radnicima - rekla je.

Video: Petogodišnjak ukrao od roditelja kola pa krenuo da kupi Lamborginija za 3 dolara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima