≫ 

SAD traži izručenje 11 uhapšenih u Nišu, među njima i trudnica u 9. mesecu

Amerika traži izručenje 11 osoba koje su uhapšene u Nišu, a odluka o ekstradiciji trebalo bi da bude doneta 30. septembra

  • 34
Amerika traži izručenje 11 osoba koje su uhapšene u Nišu

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Odluka o izručenju jedanaest ljudi koji su uhapšeni u Nišu zbog navodne digitalne prevare koja je američke državljane koštala 70 miliona dolara, biće doneta 30. septembra kada će Viši sud u Beogradu odlučiti po zamolnici američkih vlasti koja je u ovu pravosudnu ustanovu stigla 18. septembra.

Četvoro od jedanaest optuženih za digitalnu prevaru zastupaju niški advokati Miloš Petrović i Milan Petrović, koji se protive njihovom izručenju u Ameriku.

Izručenje naših državljana Americi je pravno zasnovano jer je 2016. godine potpisan sporazum o tome koji je 2018. godine ratifikovan a od prošle godine je počeo da se primenjuje. Po tom osnovu je 18. septembra stigla zamolnica Višem sudu u Beogradu kojom SAD traži izručenje jedanaestoro optuženih za digitalnu prevaru koji imaju boravište u Nišu.

- Saslušanje je bilo zakazano već za 21. septembar, prvog radnog dana nakon vikenda, pa smo zatražili odlaganje kako bismo mogli da se pripremimo za saslušanje. Ono što takođe smatramo problemom je što smo imali obećanje da će nam uz ovaj zahtev biti dostavljeni dokazi i optužnica protiv naših klijenata kako bi mogli o njima da se izjasnimo što se nije desilo. Iz tog razloga ne znamo ni ko su niti za koliko su oštećeni američki državljani navodne žrtve digitalne prevare – objašnjava Miloš Petrović.

Ističe da i optuženi, koji su u pritvoru, imali vrlo kratak rok da se upoznaju sa zahtevom za izručenje, što je bio joj jedan od razloga da advokati zatraže odlaganje.

- Oni su u ponedeljak u 11 sati dobili zahteve a saslušanje je trebalo da bude u 12… Imali su samo sat vremena da se upoznaju sa dokumentom na 50 strana. Iz tog razloga odlučivanje po zamolnici je odloženo za 30. septembar. Ukoliko odluka Višeg suda bude pozitivna, imamo pravo da se u roku od tri dana na nju žalimo – objašnjava Petrović.

Obrazlažući razloge protiv izručenja naših državljana, naglašava da je srpsko pravosuđe potpuno u stanju da sprovede postupak protiv osumnjičenih.

- Naš zakon prepoznaje ovo krivično delo, imamo tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, i sud koji se bavi ovom materijom. Sa druge strane, s obzirom na to da su imali boravište u Srbiji, ispunjen je uslov da se sudi prema mestu izvršenja krivičnog dela bez obzira na to što su oni delovali preko interneta koji ne poznaje teritorijalne granice. Ako im bude suđeno u Americi, biće im uskraćena prava, morali bi da pristanu na branioce koji im budu dodeljeni jer zbog visokih tarifa, ne bi mogli da angažuju izabranog advokata – kaže Petrović.

Ono što situaciju dodatno komplikuje je što je jedna od optuženih programera, u devetom mesecu trudnoće, te što se bez obzira na takvo stanje nalazi u pritvoru. Radi se o državljanki Filipina koja ima tri maloletna deteta, a čiji suprug, koji je takođe uhapšen ima i srpsko i australijsko državljanstvo. Tražili smo da se prema njoj primeni blaža mera, da pritvor izdržava u kućnim uslovima uz meru elektronskog nadzora ali nam to nije uvaženo – rekao je Petrović.

Svih jedanaestoro, među kojima osim Srba ima i državljana Crne Gore, Australije i Filipina uhapšeno je jula ove godine u Nišu. Kako je tada saopštilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, oni se sumnjiče da su preko interneta kreitali najmanje šesnaest lažnih investicionih platrormi posredstvom kojih su tražili investitore po celom svetu, a nakon što bi prebacili novac, gasili su postojeće a otvarali nove.

Video: Obrenovčani pali zbog trgovine drogom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viktor

    24. septembar 2020 | 11:35

    A kada ce Amerika da isporuci Srbiji sve njihove zlikovce koji su nas bombardovali...?

  • Hm

    24. septembar 2020 | 11:49

    Možeš misliti, oštetili američke građane. Koliko ste gospodo ameri vi oštetili građane Srbije? Jel ko odgovarao za to?

  • Miloš

    24. septembar 2020 | 11:11

    Ok, a onda neka isporuče pilote koji su bombardovali niški pijac, klinički centar i voz u Grdelici....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA