≫ 

Neobičan sat u Njujorku: Otkucava vreme do katastrofe koja nam preti - imamo malo više od 7 godina

Ukoliko se do tada nešto ne promeni, svet može očekivati više poplava, požara, gladi...

  • 1
Sat koji otkucava vreme do katastrofe, Njujork Foto: Guliver/Dia Dipasupil/Getty Images

Na Junion skveru na Menhetnu pojavio se sat koji odbrojava vreme koje ljudi imaju za sprečavanje klimatske katastrofe, prenose strani mediji.

Po onome što je sat pokazivao u utorak, 22. septembra, za to nam je preostalo sedam godina, 10o dana, 14 sati, 6 minuta i 53 sekunde. Ako se do tada ne redukuju emisije štetnih gasova, svet može očekivati više poplava, požara, pogoršanje gladi u svetu i veliko raseljavanje ljudi, smatraju umetnici Gan Golan i Endrju Bojd, koji su postavili ovu instalaciju.

Osim sata koji odbrojava vreme, prikazuje se još jedna brojka, koja je za razliku od prve crvene u zelenoj boji. Ona pak prati postotak u kojem se energija na Zemlji crpi iz obnovljivih izvora.

Za autore ovog sata poruka je jasna: da bi Zemlja preživela, emisije štetnih gasova moraju da se redukuju, a vreme za to ističe.

- Naša planeta ima "dedlajn". Ali mi ga možemo promeniti - rekao je autor Bojd za The Washington Post.

Objasnio je i da je motivaciju za ovaj projekat dobio kada mu se rodila ćerka. Nedelju dana nakon njenog dolaska na svet američki IPCC je objavio da je ostalo prilično malo vremena pre nego što put prema klimatskoj katastrofi postane ireverzibilan, prenosi Jutarnji.hr.

To je promenilo način razmišljanja ovog umetnika.

- Ono što učinimo u narednih nekoliko godina će odrediti u kakvom će svetu živeti moja ćerka, u kojem ćemo živeti svi mi. Imao sam potrebu da svi i svuda razumeju takav tok vremena - izjavio je Gan Golan.

Jedna od prvih koja je podržala projekat "Climate Clock" je bila Greta Tunberg, koja je dobila prvu ručnu verziju tog sata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun pokatoliceni srbin

    25. septembar 2020 | 16:49

    To oni tamo nismo isti kontinent.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA