Za tri godine Kina uništila na hiljade džamija: Satelitski snimci otkrili poražavajuće podatke

Od 2017. godine, prema procenama, oko 30 odsto džamija je uništeno i još 30 odsto oštećeno na neki način, uključujući uklanjanje minareta ili kupola

  • 41
Xinjiang mosques džamija Foto: Guliver/Kevin Frayer/Getty Images

Hiljade džamija u provinciji Singajng oštećeno je ili uništeno za samo tri godine, pokazao je novi izveštaj o kineskim ugnjetavanju muslimanskih manjina.

To je otkriveno u velikom dokumentu australijskog Instituta za stratešku politiku (ASPI) koji je koristio satelitske snimke navodeći koliko se proširila mreža pritvorskih kampova u kojima Kina zatvara pripadnike muslimanskih manjina.

Navodi se da kineske tvrdnje da u Singjangu postoji više od 24.000 džamija i da oni rade na zaštiti i poštovanju religija nisu potkrepljene onim što je otkriveno na terenu, te da je još 15.000 džamija na svom mestu, ali da je većina od tog broja oštećana na neki način, prenosi Guardian.

Oko dve trećine džamija na tom području se našlo na udaru, a oko 50 odsto zaštićenih kulturinih objekata je oštećeno ili uništeno, uključujući i potpuno uništenje svetilišta Ordam, drevno mesto hodočašća koje datira iz 10. veka.

Od 2017. godine, prema procenama, oko 30 odsto džamija je uništeno i još 30 odsto oštećeno na neki način, uključujući uklanjanje minareta ili kupola. I dok su na nekim mestima posle džamija ostali prazni prostori, neki delovi teritorija pretvoreni su u puteve, parkinge ili poljoprivredna zemljišta.

Neke su sravnjene sa zemljom i obnovljene kao delići njihove nekadašnje veličine. To je slučaj sa velikom džamijom Kašgar, sagrađenom 1540. godine.

Područja koja su primala veliki broj turista, uključujući glavni grad Urumki i grad Kašgar, prošla su dobro, sa malo zabeleženih razarazanja, ali je ASPI naveo u izveštaju da posetioci sugerišu da je većina džamija pod katancem ili preuređena za druge namene.

Iako je Peking više puta suočen sa nizom dokaza da krši ljudska prava u provinciji Singjang, Kina i dalje negira navode. U pomenutim kampovima zatvaraju se muslimani kako bi bili "prevaspitani", a postoje optužbe da tamo dolazi do nasilja, masovnog nadzora, prisilne sterilizacije žena.

Video: Erdogan stigao u Aja Sofiju, na hiljade ljudi se moli na ulici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trig

    26. septembar 2020 | 13:49

    Nisu Kinezi ludi.Dobro znaju odakle dolazi zlo.

  • Pp

    26. septembar 2020 | 14:28

    Oni su svesni šta je najveća opasnost za humanost, normalnost, ljudska prava i civilizovan svet.

  • Febo

    26. septembar 2020 | 14:05

    Blago kinezima,oni imaju pravu drzavu,a ne ko mi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA